Jedino projekt uređenja kršanskog kaštela je siguran u ovoj godini

Na dječjem festivalu pjevat će samo Puljani (Arhiva)
Na dječjem festivalu pjevat će samo Puljani (Arhiva)

Općina Kršan završila je treći kvartal godine s ukupnim prihodima nešto manjim od 20 milijuna kuna, dok ukupni rashodi iznose 24,5 milijuna. Zabilježena je negativna razlika od 4,5 milijuna kuna, kojoj kad se pribroji gubitak od tri milijuna iz lanjske godine ukupno iznosi gotovo osam milijuna kuna.

U prvim izmjenama općinskog proračuna provedeno je smanjenje proračunskih prihoda čak za 13 milijuna kuna, što je načelnik Valdi Runko, detaljno obrazložio na preksinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća.

- Najznačajnija umanjenja izvršena su na stavkama kapitalnih pomoći od institucija i tijela EU i komunalnog doprinosa, jer je već sada vidljivo da se u ovoj poslovnoj godini neće ostvariti, te naknade za korištenje prostora elektrana zbog prestanka rada TE Plomin 1, i remonta u TE Plomin 2, kaže općinski načelnik Runko. 

Urbanistički planovi za priobalje 

- Jedino projekt uređenja kršanskog kaštela je siguran, prošao je sve faze i on ide dalje, a sve ostale projekte koji su još u fazi obrade, izrade ili dorade, za koje dokumentacija nije gotova, uklanjamo iz ovogodišnjeg proračuna, obrazložio je Runko dodavši da su sredstva usmjerili u aktiviranje poduzetničke zone, ali i turizam i poljoprivredu.

- Za turizam smo donijeli osam urbanističkih planova uređenja, za cijelo naše priobalje. Sada planiramo temeljnu infrastrukturu, gradnju prometnica, pa će vrijednost građevinskog zemljišta kako za pojedince, državu tako i za lokalnu zajednicu porasti i to je značajan prihod, ali na njega treba pričekati još koju godinu dok se sve projektira i izvede do faze da se na tržištu oplodi, zaključio je Runko. Izmjenama općinskog proračuna za ovu godinu on je sada planiran u visini od 31 milijun kuna, a rashodi su umanjeni čak za 16,5 milijuna kuna.

Velika promjena izvršena je u programu javnih potreba u području predškolskog odgoja. Do kolovoza je Općina Kršan bila suosnivač Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac zajedno s Gradom Labinom, Općinama Raša i Sveta Nedelja. Financiranje se ostvarivalo u sklopu decentraliziranog financiranja, na temelju financijskog plana korisnika usluga, Dječjeg vrtića i Grada Labina kao nosioca decentraliziranog financiranja. Nakon osnivanja Dječjeg vrtića Kockica u Kršanu, koji je postao novi proračunski korisnik, način financiranja se iz temelja promijenio. Stavka rashoda za zaposlene u dječjem vrtiću je porasla s 2,4 na 2,8 milijun kuna. 

Privez u Plomin Luci na proljeće 

Odustalo se od realizacije većih investicijskih zahvata: izgradnje priveza čamaca u Plomin Luci, proširenje groblja Kršan, izgradnja sportske dvorane u Potpićnu, pješačke staze Plomin Luka-Mašnjak, te izgradnje ceste prema selu Načinovići.

- Izgradnja priveza čamaca u Plomin Luci ide nešto sporije zbog vremenskih uvjeta, teškoće projekta u izvođenju, i naravno zbog teškoće financiranja, ali vjerujemo da ćemo do proljeća svakako uspjeti završiti ga. Za izgradnju sportske dvorane u Potpićnu nemamo potpunu dokumentaciju, stalo se i s radovima na pješačkoj stazi Plomin, čiji je projekt u fazi kandidature za sredstava iz EU fondova. Izgradnja ceste Načinovići čeka ponovljeni natječaj za izgradnju temeljne infrastrukture u 2018. godini, kazao je Runko. 

Možda smo bili i preoptimistični 

- Tu je razlika od tih 16,5 milijuna kuna i sasvim je realna. Bilo je možda i preoptimistično da mi krenemo s tim projektima prema EU, ali bila je najava da će se projekti brže razvijati, da će dokumentacija biti manje složena. No, dokumentacija je opsežna, složena, komplicirana, dugotrajna, a komunikacija sa središnjom agencijom je vrlo zahtjevna kako stručno tako i poslovno-tehnički i po svim oblicima. Sada sigurno znamo da se jedan projekt ne može pripremiti u godini dana, to je apsolutno isključeno. No, imamo dovoljno projekata koji su u razradi pa vjerujem da ćemo i nagodinu nešto uspjeti dogovoriti, otvorio se Runko. Vijećnici su nakon rasprave jednoglasno prihvatili izmjene općinskog proračuna za 2017. godinu i projekcije za 2018. i 2019. godinu.

(Katarina ŠOŠTARIĆ-PERKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter