Jedino prijavom zlostavljača možemo pomoći životinjama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta održano je stručno predavanje o pravima i zaštiti životinja, na kojem su govorile viša veterinarska inspektorica dr. vet. Lovorka Tomičić i aktivistica za zaštitu životinja dr. vet. Svjetlana Prodanović. Predavačice su se složile da su prava životinja u odnosu na ranije desetljeće na višoj razini. Naglasile su da niti jedan zakon neće promijeniti neodgovorno ponašanje pojedinih vlasnika životinja ukoliko čovjek koji uoči problem - ljudski ne reagira. A reagirati znači prijaviti zlostavljača, koji ne skrbi o životinji, izgladnjuje je, tuče ili jednostavno o njoj ne skrbi kao o živom biću i ponaša se prema robi, koju u svakom trenutku može zamijeniti novom igračkom.

Jedan od problema, na koje su predavačice naglasile odnosi se na situaciju kada se susjedi i ne vlasnici životinja jednostavno ne žele miješati, te ne činjenjem ništa omogućavaju daljnju patnju životinja. Na tragu ispravljanja te nepravde Tomičić i Prodanović vele kako se prijava nadležnima veterinarskoj inspekciji i policiji može uručiti i anonimno. Na svaku se prijavu reagira, iako anonimne, iziskuju znatno veći angažman, vrijeme i samu proceduru oduzimanja životinje i sankcioniranja počinitelja.

A da se doista može i mora reagirati i da prijave nisu tek mrtvo slovo na papiru, pojasnile su kroz konkretne primjere koji su doista za svaku normalnu osobu jednostavno - previše. Konkretno, i uz fotografije naveden je slučaj kujice Mafi, i njenih šestero štenaca koje je vlasnik zavezao u vreću i ostavio. Srećom, jedan je čovjek slučaj anonimno prijavio, pa su Mafi i jedan štenac koji je preživio, sretno udomljeni. S druge strane epilog ove nesretne priče su  kazne koje su objedinjene rezultirale naplatom gotovo 23 tisuće kuna neodgovornom vlasniku. Govorilo se i o slučaju neopravdanog eutaniziranja psa Lajke koju je na zahtjev vlasnika veterinar, pod objašnjenjem - jeftinije nam je psa usmrtiti nego liječit, postupio nehumano. U ovom slučaju kaznu je, uz vlasnike, platio i nesavjesni veterinar. Uz primjer, koji diže kosu na glavi, a tiče se masakriranja psa sjekirom po glavi jer se pomokrio na automobilsku gumu (a koji je srećom, brzom reakcijom, kao i štenci, spašen i oduzet vlasniku), naveden je i primjer  psa Zvonka, koji je zavezan na lancu danima bio bez vode i hrane jer su njegovi vlasnici bili uvjereni da je uvijek netko drugi iz obitelji nahranio i napojio psa. Nakon intervencije veterinara, pas Zvonko kojeg i danas posjećuje inspektor, živi u normalnim uvjetima jer su vlasnici, nakon razgovora, reagirali.

U nastavku stručnog predavanja, najviše pitanja publike odnosilo se na konkretna pitanja od kojih je većina bila usmjerena k zaštiti tzv. slobodno živućih mačka, koje s jedne strane građani hrane, maze i vole, dok drugima i preko plota smetaju, pa ih truju i namjerno ozljeđuju. S obzirom da problem nije ni rovinjski, ni porečki ni pulski savjet koji je u ovom slučaju dan zove se kompromis, odnosno jedini ispravni put - sterilizacija. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter