Jedino kršteno vino more hoditi po svitu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mlado vino, ja te krstin u ime unega ki te nacinija, dobrega našega Svetega Martina, i u ime unega duha od kega mlado vino kuha. Eko ti soli da ninega od tebe glava ne boli. Mir neka bude vajk s tobon, živili", završio je obred krštenja biskup bicicanski Svetega Martina u ulozi Alfreda Kocijancica te uz asistenciju vinskog kuma Sergia Bilea. Vinar cija vina nose ime Vinobile oživio je tradiciju Martinja u ovom selu na podrucju opcine Barban koja se održava cetvrtu godinu za redom. Martinje je ovog puta odgodeno za tjedan dana, zbog tragicne prometne nesrece uoci blagdana Sv. Martina.

Fešti se odazvalo 17 istarskih vinara koji su kao što to i red nalaže dobili diplomu "jer jedino kršetno vino more hoditi po svitu". Došli su mladi vinari za koje ce se tek cuti, kao i susjedi sa Barbanštine, ali i renomirani proizvodaci.
Prema prosudbi komisije najbolje vino je malvazija marke vino Marceta, obitelji iz Valbandona. Drugo je mjesto pripalo Adrianu Putinji za pinot bijeli, a treca je malvazija Adriana Schifflina iz Brecevica nedaleko Tinjana.



Premda je temperatura izvan šatora bila oko nule okupilo se dosta kušaca vina, koji su se zagrijali dobrom kapljicom, poslušali roženice, kante i pogledali ples clanova KUD-a Barban, te se zabavljali uz Amadeo Band.

Domacin, vinar Sergio Bile predstavio je publici svoje kolege koji su govorili o ovogodišnjim isukustvima i uopce o tehnologiji koju primijenjuju u proizvodnji dobre kapljice. Marko Brnolic iz Višnjana, Duilio Zigante iz Kostajnice nedaleko Grožnjana te Josip Siljan iz Šegotici još jednom su potvrdili cinjenicu da ih je ove godine vrijeme poslužilo, pa ce i vina biti izvrsne kvalitete.

Svecanost je otvorio nacelnik opcine Barban Denis Kontošic buduci da je manifestacija održana u suradnji s opcinom. Tome je prethodilo razgledavanje crkvice sv. Martina u Bicicima u kojoj se nalaze vrijedni ostaci fresaka iz 14. stoljeca, kao i posjet podrumu Vinobile u tom mjestu.


Podijeli: Facebook Twiter