Jedino cijepljenje lisica smanjuje bjesnocu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

Ni najstariji mještani Buzeta ne pamte da je lisica zalutala u centar grada. Znala je stici do rubnih naselja, ali ne i pojaviti se na središnjem gradskom trgu, trcati za mackama i zavuci se u trstiku nedaleko od hotela Fontana, kao što se dogodilo prije neki dan. Voditelj laboratorijskog odjela za dijagnostiku u sklopu rijeckog Veterinarskog zavoda dr. Antun Tomac kaže da pojava lisica u urbanim sredinama nije ništa neuobicajeno. Bilo je slucajeva da je lisica videna u centru Rijeke, na Pecinama i Mlaci. Nakon prvih simptoma bjesnoce životinja zna preci i 60 kilometara te se nesvjesna okoline cesto nade u naseljenim mjestima.

Bjesnoca je vec dugo godina prisutna u cijeloj zemlji. Uspješno se može sprijeciti pa su napori struke usmjereni k pracenju, kontroli i prevenciji. Programi pracenja, nadziranja kontrole i iskorjenjivanja bjesnoce sustavno se provode na podrucju cijele Hrvatske od 1977. godine. Preventivnim mjerama obuhvaceno je obavezno preventivno cijepljenje protiv bjesnoce za sve pse starije od tri mjeseca, dok cijepljenje drugih vrsta životinja nije obvezno, vec ovisi o dobrovoljnoj odluci vlasnika životinje.

U prevenciju spada i oralno cijepljenje lisica, no ono ima svoju cijenu pa se dosad nije provodilo sistematicno iako je, kaže struka, od svih metoda, jedino ta dala zadovoljavajuce rezultate. Na rijeckom podrucju primjerice imaju pozitivnih iskustava upravo s oralnim cijepljenjem lisica koje nazivaju i najvecim «rezervoarom bjesnoce». Kad se ono provodilo bjesnoca je pala ispod 10 posto. U Istri je oralno cijepljenje lisica provedeno samo jednom, i to prije desetak godina takoder s dobrim rezultatima, pa se stoga puno ocekuje od najnovijeg projekta predstavljenog na ovotjednoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja mr. sc. Sanja Šeparovic izvijestila je da ce na proljece poceti poseban cetverogodišnji medunarodni projekt oralnog cijepljenja lisica vrijedan više od cetiri milijuna eura, cime bi se i u Hrvatskoj suzbila bjesnoca.

Program oralne vakcinacije lisica prvi je put u Hrvatskoj proveden 1991. godine. Do jeseni 2000. održano je 11 kampanja u sklopu kojih je distribuirano 533.900 vakcinalnih mamaca u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Zagrebackoj, Karlovackoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Medimurskoj županiji i Gradu Zagrebu. Prema planu kontrole bjesnoce u divljih životinja, oralna vakcinacija lisica iducih bi se godina provodila u cijeloj zemlji, a sufinancirat ce se iz pretpristupnih fondova EU-a.

 


Podijeli: Facebook Twiter