Jedini državni PET/CT radi s pola snage

Ilustracija
Ilustracija

Dok je Poliklinici Medikol HZZO prošli tjedan produžio ugovor za obavljanje PET/CT pretrage u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci do kraja rujna zbog potreba hrvatskih pacijenata, jedini državni PET/CT uređaj u KBC-u Zagreb do kraja kolovoza radi s pola snage jer je osoblje - na godišnjem odmoru. 

Na Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja potvrdili su nam da se u KBC-u Zagreb na PET/CT-u dnevno obradi osam do devet bolesnika.

- Radno vrijeme našeg PET/CT uređaja je od 8 do 20 sati. Ovog proljeća smo radili u dvije smjene i obrađivali 16 bolesnika dnevno, i to u vrijeme kad privatna klinika s tim uređajem nije radila, kaže Dražen Huić, predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu. Svi su preduvjeti za rad u dvije smjene ispunjeni, i u pogledu osoblja i opskrbe radiofarmakom dva puta dnevno, veli Huić, a jedini je izuzetak vrijeme godišnjih odmora, osam tjedana ljeti i dva zimi, kad je dio osoblja odsutan.

- Tada radimo osam do devet bolesnika dnevno. Zbog strogih propozicija zaštite od zračenja pri radu s otvorenim izvorima zračenja, naše osoblje ima nešto više godišnjeg odmora i to se mora strogo poštovati, naglašava predstojnik Huić.

U KBC-u Zagreb na PET/CT se danas ne čeka dulje od četiri dana, a neki su bolesnici naručeni za nekoliko mjeseci unaprijed jer je to uvjetovano vrstom njihove terapije, tumače u Zavodu za nuklearnu medicinu.

U Medikolu kažu da kod njih lista čekanja nije dulja od tjedan dana, a dnevni protok pacijenata ovisi o broju pristiglih zahtjeva. Na nekim se Medikolovim uređajima, po izjavama nadležnih, dnevno pregleda i do 20 pacijenata. Dok u Medikolu ističu da po svjetskim standardima jedan PET/CT uređaj godišnje može obraditi najmanje 2.500 pacijenata, Rebro je za svoj PET/CT ugovorilo 1.920 pretraga godišnje. Pacijenti koji moraju proći ovu pretragu u ovom času imaju mogućnost izbora između Rebra i Medikola, ali očito preferiraju privatnu polikliniku, koja mnoge od njih prati već godinama. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter