Jedina uljara od jeseni s dvostruko većim kapacitetom

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Nikada više uzoraka maslinovog ulja nije zaprimila fažanska Agroudruga za 13. smotru "Sv. Elizej", što se održala prije dva tjedna, i nikada bolji rezultati pritom nisu postignuti - sva 53 ulja ušla su u kategoriju ekstra djevičanskih, a čak 28 ih je osvojila zlato! Naravno, razlog je izuzetna lanjska godina, koja je klimatološki osigurala sve uvjete za dobar urod i odličnu kvalitetu ploda - pravu mjeru vlage i temperature te dovoljno sunčanih dana, a izostala je masovnost štetnika i bolesti. Takvoj se sezoni, kažu znalci, ne treba doskora nadati.

Bez vrhunske uljare nema ulja

- Bila je odlična sezona, ali je i zamjetan pomak u načinu rada naših maslinara. Na kvalitetu ulja utječe i prerada i skladištenje, a činjenica je da se struka treba slušati. U našem je slučaju svakako dobro došla i velika pomoć agronoma Ivice Lađarevića i Edija Družetića koji educiraju naše članove, rekao je Dario Šuran, predsjednik udruge koja okuplja 126 poljoprivrednika iz Fažane, ali i šire, neovisno o komunalnim granicama.

- Maslinarstvo bez vrhunske uljare nije završena priča, poručuje Šuran i otkriva da su ponajbolja ulja sa smotre prerađena u jedinoj fažanskoj uljari, onoj Branimira Palunka, otvorenoj 2015. godine. Stoga će maslinare u Fažani i šire veseliti novost da će Palunkov pogon od ove jeseni raditi s dvostruko većim kapacitetom. Preklani nabavljen stroj koristi modernu tehnologiju koja razdvaja ulje, suhu kominu i otpadnu vodu, a obrađuje do 600 kilograma maslina na sat.

- Činjenica je da je mali stroj zadovoljavao potrebe Fažanaca, ali lani je zbog bogatog uroda bilo problema i u drugim, većim uljarama. Zato smo odlučili duplirati kapacitet. Riječ je o još jednom stroju jednakom onom što smo imali i do sada tako da ćemo od jeseni mljeti 1.200 kilograma na sat. To je za Fažanu i previše. No, lani su Perojci drugi dio prerade odradili kod nas zbog zastoja u ostalim pogonima. A u Peroju i kada je loša godina, rodi jako puno maslina, rekao je Palunko. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter