Jedina nepogoda u Puli je aktualna vlast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nositeljica Nezavisne gradske liste i vijecnica u Gradu Puli Loredana Štok na presici održanoj u srijedu podržala je radnike u štrajku, a štrajkolomce ocijenila "dostojnima prijezira".

- Aktualna vlast pretvorila je grad u rezervat, a nas u Indijance koji sudbinski gledaju u nebo ocekujuci sa zebnjom kišu ili, eto, snijeg. Ovakve uobicajene pojave kod nas su elementarna nepogoda, a ja tvrdim da je jedina nepogoda ustvari aktualna vlast. Posljednjih dana svjedoci smo hajke na radnike u štrajku, vjerojatno proracunato i u skladu sa savjetima PR agencija koje odnose nemali dio kolaca iz gradskog proracuna i komunalnih poduzeca.

Medutim, štrajk je legitimna borba radnika za ostvarenje njihovih prava. Iako ih se želi prikazati glavnim krivcima za kaoticno stanje u gradu, radnici u štrajku za to nisu krivi jer u subotu i nedjelju nisu štrajkali, a prvi pravi štrajkacki dan bio je utorak kada su južina i kiša otopile snijeg. Cinjenica je da grad nije bio ocišcen, ali je zato krivo poduzece Cesta s kojim Grad ima sklopljen ugovor za održavanje cesta vrijedan na godišnjoj razini 10 milijuna kuna. Oni su krivi što grad nije bio ocišcen i netko bi trebao snositi odgovornost, izdvojila je Štok.

Dodala je da su Pulaprometovi radnici željeli voziti djecu u školu, ali im vozila nisu opremljena za uvjete koji su bili na cesti. Zakljucila je da je bacanje krivice na radnike u štrajku licemjerno i gruba neistina.

Kriza je, kaže, postojala i prilikom donošenja proracuna za 2009. koji je pukao kao "mjehur od sapunice", a sada isti gradonacelnik koji je predlagao takav proracun prireduje puku reality show po gradskim ulicama cisteci smece.

- Ako je kriza razlog za neisplatu božicnica, ne smije se ponašati rasipnicki, upravo poput gradonacelnika koji je tim istim Cestama, sto posto privatnoj firmi, oprostio 600 tisuca kuna duga - eto jedne božicnice za radnike! Za izmišljeni projekt prepisivanja programa, Pula Non Stop, u dvije godine platit ce se više od milijun kuna - eto nove dvije božicnice, nizala je Štok razloge zbog kojih smatra da novca ima, ali se rasipa, a kriza prelama preko radnickih leda.

Štrajkolomcima je porucila da ne dolaze u Pulu jer ovo više nije borba za božicnice, vec za dostojanstvo radnika, a vatrogascima kaže, skida kapu, jer ce dobiti božicnice, ali su solidarno krenuli u štrajk.

U konacnici je prozvala i Slobodana Kapora, povjerenika SSSH za Istarsku županiju, koji se, kaže, upitno postavio u cijeloj situaciji, jer i dio njegovog clanstva je u štrajku, a drugi dio dolazi u Pulu rušiti štrajk. Kaže da devet mjeseci nije sazvao županijsko Socijalno-gospodarsko vijece te da je upravo ovo pravo vrijeme da to ucini.


Podijeli: Facebook Twiter