Jedemo sve više kruha i debljamo se

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Standard nam pada, a broj unesenih kalorija raste - pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku o primanjima i potrošnji hrvatskih kucanstava u prošloj godini.

U odnosu na 2009., kažu ti podaci, ukupni izdaci za potrošnju smanjeni su nam sa 76.188 kuna na 75.167 kuna po kucanstvu godišnje, što je prvi pad od 2006. godine. Vjerojatno zato kupujemo više jeftinije, no ujedno i kaloricnije hrane.

Kruha, od kojeg smo se, zbog prevelikih konzumiranih kolicina, i do sada debljali, lani smo pojeli za dva kilograma više nego u 2009. godini, odnosno 76,2 kilograma ukupno po clanu kucanstva, što je cak deset kilograma više od ukupne kolicine pojedenog povrca, ne racunajuci krumpir, koji takoder jedemo u velikim kolicinama, cetrdesetak kilograma godišnje po clanu kucanstva.

Mesa jedemo podjednako, oko 65 kilograma ukupno po glavi, no pritom je, u odnosu na 2009., znacajno porasla konzumacija svinjetine, najjeftinijeg mesa, kojeg je svaki clan prosjecnog hrvatskog kucanstva lani pojeo cetiri kilograma više nego godinu ranije, odnosno ukupno 20 kilograma.

Manje se zato jelo boljeg mesa - teletine, govedine, janjetine i jaretine pogotovo.

- Kruh nas je do sada debljao pa ce se to vjerojatno dogadati i dalje, a epidemija debljine ce poprimati još vece razmjere, kaže dr. Jozo Jelcic, endokrinolog iz Centra za debljinu pri KBC-u Zagreb.


Podijeli: Facebook Twiter