Jedemo ono što Europa nece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Siromašne zemlje proizvode kvalitetnu hranu koju prodaju bogatima, a bogati svoj višak loše hrane prodaju siromašnima. Tako Hrvatska prodaje bogatim arapskim zemljama kvalitetnu junetinu, a uvozi staro smrznuto meso. Rekao nam je to, izmedu ostalog, Darko Grivicic, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Što jedemo? Kakva je kvaliteta uvozne hrane? Koje je kvalitete jeftino mljeveno meso, jeftine uvozne jabuke, uvozni cešnjak, banane, narance? Prema Grivicicevoj procjeni, oko 70 posto hrane uvezene u Hrvatsku ne bi moglo uci u EU zbog zdravstvene neispravnosti. Kriteriji za sigurnost hrane rigorozniji su u Europskoj uniji nego kod nas. Vec i sada bi se, kada bi se strože provodila pravila na granici, mogle zaustaviti dvije trecine hrane, tvrdi Grivicic.

Premda su i hrvatski propisi vec dobrim dijelom uskladeni s europskim, ulaskom u Europsku uniju i Hrvatska ce morati uvoziti kvalitetnije meso, povrce, voce, što ce vjerojatno poskupiti hranu, ali donijeti i višu kvalitetu.

Korist od strožijih kontrola imat ce i hrvatski poljoprivredni proizvodaci. Primjerice, prošle su godine pred berbu jabuka u Hrvatsku uvezene ogromne kolicine stare, jeftine jabuke iz europskih skladišta. Loša je roba preplavila tržište, dok je domaca jabuka ostala po strani zbog više cijene. Buduci da si osiromašeni potrošaci ne mogu priuštiti kvalitetu, posegnulo se za jeftinom jabukom.

Slicno se dogada s uvoznom smrznutom janjetinom niske kakvoce, ali i niske cijene. U isto vrijeme domaci proizvodaci nemaju kome prodati puno kvalitetnije meso. Prošle sezone u Istri gotovo uopce nije bilo otkupa janjaca.

Isto tako, kruži prica da na veletržnici povrca u Veroni trgovci za Hrvatsku kupuju tek nakon 10 sati kada se prodaje jeftinija i manje kvalitetna roba.

Samo u 2009. godini u Istarsku je županiju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, a koje je obradila HGK-Županijska komora Pula, uvezeno povrca u vrijednosti 2.249.606 americkih dolara, a voca u vrijednosti 1.520.609 americkih dolara, dakle ukupno 3.770.215.

Milan Antolovic, županijski procelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, nedavno je optužio istarske hotelijere da gostima uglavnom serviraju uvoznu hranu, a trgovacke lance da prodaju hranu sumnjive kvalitete po preniskoj cijeni. Ocito je da trgovacki sektor ima presudnu ulogu na poljoprivredu Istre i Hrvatske. (J. ORLIC)

PROCITALI STE DIO TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter