Jedanaest umjetnika za jedanaesti rođendan

Sudionici likovne kolonije s domaćinima
Sudionici likovne kolonije s domaćinima

I jedanaestu godinu zaredom obitelj Radešić ugostila je u svom agroturističkom objektu na Punti (kod Krasice) likovne umjetnike koji u znak zahvalnosti domaćinima daruju slike nastale u vrijeme boravka u tome malenom mjestu iznad rijeke Mirne. Inicijativu za ovakav susret obitelji Radešić dao je galerist i slikar Ronny Jušić. Alida i Romano, te njihovi sinovi Manuel i Romano, koji godinama vode sve uspješniji i poznatiji agroturistički objekt, prihvatili su tu ideju i od tada se svake godine po dva-tri dana druže s umjetnicima kojima osiguraju smještaj i platna za rad.

Ove, jedanaeste godine, u likovnoj koloniji sudjelovalo je jedanaest likovnih umjetnika: Elsa Delise (Trst), Mirjana Matić (Višnjan), Mario Santrač (Poreč), Goranka Supin (Rijeka), Ronny Jušić (Baredine Donje), Fulvia Grbac (Piran), Fulvia Žudič (Piran), Emanuela Veličković (Umag), Livio Zoppolato (Trst), Peter Karger (Njemačka) i Barbara Cetina (Rijeka) s kojom je jedan rad napravila i unuka domaćina, malena Chantal. Izložbu je u neobičnom ambijentu, u starom podrumu, otvorila likovna kritičarka Lorella Limoncin Toth, te predstavila autore i njihova djela. Domaćini Alida i Romano su se zahvalili umjetnicima na sudjelovanju, a domaćinima se u ime umjetnika zahvalio Livio Zoppolato.

U jedanaest godina djelovanja ove po mnogočemu jedinstvene likovne kolonije obitelj Radešić je stvorila respektabilan fundus od preko stotinu slika i drugih umjetnina koje su umjetnici stvarali u njihovom domu. Velik broj tih djela krasi restoranske i druge prostore njihovog agroturističkog objekta. Inače, obitelj Radešić je za svoj rad i razvoj turističke ponude, nedavno dobila Plaketu Grada Buje. Za dio priznanja sigurno je zaslužna i ova kolonija. (Napisao i snimio L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter