Jedanaest predstava za 11. obljetnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni festival komornog teatra Zlatni lav ove ce se godine održati po 11. put, u Umagu, od 2. do 11. srpnja. Unatoc recesiji na festival su se prijavile 83 predstave iz 11 zemalja. Ta se brojka provlaci kroz naš festival jer smo izmedu prijavljenih odabrali 11 predstava koje ce konkurirati za statuu zlatnog lava Ivice Propadala, kazao je Damir Zlatar Frey, umjetnicki direktor i selektor festivala, na predstavljanju 11. Zlatnog lava u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula.

Predstavljanje je vodila Sonja Polanc, televizijska voditeljica, glumica i književna prevoditeljica iz Ljubljane, koja je od domacina konferencije za novinare, Gordane Jeromela Kaic, ravnateljice INK-a, htjela doznati kako ocjenjuje suradnju s festivalom Zlatni lav.

- Drago mi je što se Zlatni lav vec drugu godinu zaredom predstavlja u našoj kazališnoj kuci, a ove mi je godine posebno drago što je i naša koprodukcija sa Zagrebackim kazalištem mladih "Rose is a Rose, is a Rose…" ušla u festivalsku selekciju, kazala je Jeromela Kaic.

Damir Zlatar Frey je u kratkim crtama opisao program festivala koji se otvara sa svecanom ceremonijom ispred gradskog kazališta.

- Festival gotovo tradicionalno otvaramo baletom Slovenskog narodnog gledališca, ovog puta s novim autorskim projektom Edwarda Cluga "Watching Others". Istaknuo bih i redateljicu Senku Bulic koja na festival dolazi s produkcijom Kazališta hotel Bulic, "Evitom" Raula Damontea Copija.

Prvi put u Istru i na Zlatni lav dolazi Kraljevsko pozorište Zetski dom iz Cetinja i to s predstavom "Saloma" Oscara Wildea u režiji Eduarda Millera, pa ce biti zanimljivo vidjeti još jednu viziju tog djela, kazao je Zlatar Frey.

On je istaknuo i nastup Nacionalne ustanove Turski teatar iz Skoplja koji ce se predstaviti klasikom "Matmazel Julie" Augusta Strindberga u režiji Aleksandra Popovskog. Na Zlatnom lavu nastupat ce i Gradsko kazalište Sisak s predstavom "Ona, on i vi" Carole Frechette u režiji Zijaha Sokolovica.

- Scena Gorica iz Velike Gorice dolazi nam s klasikom "Osvrni se gnjevno" Johna Osborna u režiji veterana Paola Magellija. Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba igrat ce predstavu "Bijelo, bijelo, bijelo" po tekstu Josea Saramaga, a u režiji talentiranog mladog redatelja Marija Kovaca. Jedan od najuzbudljivijih mladih slovenskih redatelja Luka Martin Škof u Umagu ce se predstaviti s tekstom Milana Jesiha "Triko" u produkciji Slovenskog ljudskog gledališca iz Celja.

Redatelj Dinko Mustafic se takoder prvi put predstavlja u Umagu s predstavom "Od blizu" Patricka Marbera u produkciji Slovenskog narodnog gledališca. Zlatni lav zatvaramo predstavom "Kvetch" Stevena Berkoffa u režiji Dražena Ferencine. Radi se o koprodukciji dva gradska kazališta - Kazališta Virovitica i Gradskog dramskog kazališta Gavella. Ovogodišnji žiri festivala sacinjavaju: Mani Gotovac, Sibila Petlevski i Miran Hajoš, kazao je Zlatar Frey.


Podijeli: Facebook Twiter