Jedan zaposleni "nosi" šest osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Može li premali broj zaposlenih u gospodarstvu, koji proizvode novu vrijednost i pridonose stvaranju BDP-a, financirati sve one koji rade u javnom sektoru i one koji ne rade? Na tom pitanju završavaju svi prijepori oko toga što Vlada mora uciniti kako bi se pokrenulo hrvatsko gospodarstvo.

- Najveci problem Hrvatske je u tome što danas jedan covjek koji radi na ramenima nosi šest do sedam onih koji ne rade. Kada bismo vizualizirali tu sliku ona bi nas podsjetila na slike iz nekog kineskog cirkusa jer je potrebna vrhunska akrobacija da bi se tako nešto uopce izvelo - kaže Goran Radman, potpredsjednik Nacionalnog vijeca za konkurentnost.

No, daleko veci problem od sadašnjih 318 tisuca nezaposlenih je u tome da je Hrvatska na europskom dnu po broju zaposlenog radno sposobnog stanovništva.

- Danas u Hrvatskoj imamo 54 posto radno sposobne populacije. Ako se njoj oduzme dvadesetak posto onih koji rade u užem sektoru države, dakle onih koji ne pridonose stvaranju BDP-a, onda dolazimo do statisticke cifre od 34 posto stvarno radno aktivnog stanovništva koje stvara novu vrijednost. Na žalost, i ta je cifra upitna, ako se iz nje izuzme parajavni sektor, a to su javna poduzeca koje stvaraju novu vrijednost ali nisu realni sektor. Na kraju dolazimo do zabrinjavajuce brojke od nekih 17 posto pravog radno aktivnog stanovništa koje je u angažiranom gospodarstvu i koje ostvaruje nove vrijednosti - istice Radman.

Prema tim statistikama, gradani Hrvatske su definitivno najmanje radno angažirani narod u Europi jer, kaže Radman, nama najbliže zemlje imaju 60 posto, a visokorazvijene europske zemlje imaju izmedu 70 i 90 posto radno angažiranog stanovništva.

Treba smanjiti troškove održavanja javnog sektora kako bi gospodarstvo prodisalo i zapocelo novi ciklus koji bi onda mogao rezultirati novim rastom, novim radnim mjestima i porastom BDP-a, smatra Goran Radman, ali dodaje da se ne želi odluciti na takav korak jer bi smanjenje javnog sektora neizbježno za posljedicu imalo gubitak vlasti.


Podijeli: Facebook Twiter