Jedan pomidor - jedan kilogram

Ecio Pauletić sa svojim pomidorima (D. ŠTIFANIĆ)
Ecio Pauletić sa svojim pomidorima (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon što je u Umagu održan Dan rajčica, na kojem je najveći pomidor ukraden s bine prije nego je izvagan pa je titulu najtežeg odnio drugi, od 80 dekagrama, u našu se redakciju javio Ecio Pauletić iz Pule koji je u svom vrtu ponad uvale Valsaline uzgojio pravog kapitalca.

- Ne znam koliko je mogao iznositi taj najveći umaški pomidor, ali mislim da je moj od kilograma najveći u Istri. Neka škužaju oni koji imaju teže, rekao nam je Pauletić pokazujući nam svoj pomidor-kapitalac ubran tog jutra i još topao od jakog sunca.

Otkrio nam je i tajnu uzgoja. Osim što se radi o starom sortnom sjemenu koje sam čuva i množi iz godine u godinu, vrtove zalijeva nepitkom vodom iz Dolinke, o kojoj smo i mi pisali unatrag mjesec dana.

- Voda nije pitka jer je puna željeza, ali stalno ženi govorim da je ne baca već da je stavi sa strane, a ja je krcam u kante i vozim na kampanju. Tom vodom zalijevam pomidore svakih nekoliko dana. Zato su tako veliki i teški, od želiza, u šali nam je rekao Pauletić.

Ove godine zasadio je 80 pjantina, da mu bude dosta za obitelj. Koliko je to kilograma ne može reći, jer osim najvećeg, drugi u prosjeku imaju 80 dekagrama.

- Jako su slatki i odlični na salatu i za šalšu. Jedem ih skoro u svakoj marendi, s malo soli, češnjaka i bosiljka. Ma za prste polizat, kaže nam na kraju nasmijani Ecio Pauletić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter