Jedan pogrebnik prevozi pokojnika, a drugi obavlja pokop

Pulsko groblje Monte Giro (D. ŠTIFANIĆ)
Pulsko groblje Monte Giro (D. ŠTIFANIĆ)

Zakonom o pogrebničkoj djelatnosti, koji je u Hrvatskoj na snazi od travnja prošle godine, ukinute su koncesije za obavljanje prijevoza pokojnika, koje su izdavali gradovi i općine, te je posve liberalizirano tržište pogrebničkih usluga. Prema tom zakonu, registrirane tvrtke ugovaraju organizaciju sprovoda s privatnim naručiteljem, sve do prijevoza pokojnika do mrtvačnice na groblju, dok je samo ukop ostao u nadležnosti komunalnih poduzeća u vlasništvu gradova i općina, reguliran Zakonom o komunalnom gospodarstvu. U Ministarstvu poduzetništva i obrta, koje je iniciralo izdvajanje pogrebničke iz komunalnih djelatnosti, tada su objašnjavali da će otvarajući novu poduzetničku nišu tržište osloboditi monopola komunalnih poduzeća a krajne korisnike visokih cijena pogrebnih usluga. Kako to danas izgleda u praksi, upitali smo Mladena Filipovića, vlasnika Fermala iz Barbana, prvog privatnog pogrebnog poduzeća otvorenog u Istri 1990. godine.

Prijevoz bez plaćanja koncesije

- Koncesijski ugovor koji smo potpisali s općinama Barban, Svetvinčenat i Bale na deset godina važio je do 2017. godine, ali je Zakon o pogrebničkoj djelatnosti ukinuo te koncesije još lani u travnju, kad je stupio na snagu. I dalje radimo na istom području, jedina je razlika što je prije koncesija bila na papiru i plaćala se, a sada ne plaćamo obveze općini ali radimo posao kao i prije. Čuo sam za poneki slučaj u Istri da su pokojnika drugi dovezli iz Zagreba, ali mi nismo imali takvih "vanjskih" dolazaka niti upita. Držimo se starih dogovora s poduzećima, privatnima i komunalnima, koja se bave pogrebničkom djelatnošću u Istri i odlično surađujemo. Općine u kojima mi djelujemo obavljaju ukope preko svojih komunalnih poduzeća, koja su zadužena i za održavanje groblja, a mi za stranke koje nam se obrate obavimo sve ostalo oko organizacije pogreba. Nelojalne konkurencije u Istri još uvijek nema, a vidjet ćemo što će dalje biti, kaže Filipović.

Na pitanje tko vodi evidenciju o ukopima na pojedinim grobljima, Filipović kaže da njegovo poduzeće vodi vlastite grobne očevidnike, iako to rade i općine s kojima surađuju. Njegova tvrtka registrirana je i za ukope, ali "općine i gradovi imaju svoja komunalna poduzeća i ta im usluga ne treba, samo iznimno uskočimo ako netko traži, ali sve u dogovoru s komunalnim poduzećima", zaključuje Mladen Filipović.

Prema Zakonu o pogrebničkoj djelatnosti, prijevoz pokojnika oslobođen je koncesije (za što su gradovi i općine dobivali 500-600 kuna po jednom prijevozu), a do isteka njihova roka, piše u Zakonu, ostaju važiti jedino ugovori sklopljeni s jedinicama lokalne samouprave za prijevoz pokojnika od mjesta smrti do nadležne patologije ili sudske medicine. Darko Buršić, direktor pogrebnog poduzeća Monte Giro u vlasništvu grada Pule, kaže da je Grupacija održavanja groblja, koja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori okuplja privatna i javna pogrebna poduzeća, od Ministarstva tražila i dobila tumačenje prema kojem godinu dana od usvajanja Zakona o pogrebničkoj djelatnosti ostaju važeći potpisani ugovori o koncesiji s privatnim i javnim poduzećima.

Ispit za pogrebnike

- Osim s Gradom Pulom, poduzeće Monte Giro ima potpisan ugovor za prijevoz, ukop i kremiranje pokojnika s općinama Fažana i Medulin te Gradom Vodnjanom i oni bi se trebali pobrinuti da čim prije sklopimo ugovor o poslovnoj suradnji, jer 6. travnja ove godine istječe godina dana prijelaznog roka za primjenu novog zakona. Prema ugovoru s Općom bolnicom, gotovo svakog jutra za njih obavljamo prijevoz umrlih od Mornaričke bolnice do patologije u Zagrebačkoj ulici. Monte Giro ima tri radnika koji prevoze pokojnike i zasad nema nelojalne konkurencije, ali ako je bude, oni će ostati bez posla. Privatnik će, na primjer, dovesti pokojnika do groblja u Fažani, a radnici iz gradske tvrtke dolazit će iz Pule samo da iskopaju grob?! Tim se zakonom išlo na ruku privatnicima, a oni bi samo da se bave prijevozom, ostali ih poslovi ne zanimaju jer za to trebaju imati desetak zaposlenika, kazuje Buršić, direktor javne ustanove koja upravlja i održava groblja u Puli i Štinjanu te održava spomeničko Mornaričko groblje.

Gospodarenje grobljima i pokopi ostaju u ingerenciji komunalnih pogrebnih poduzeća i komunalnih službi u gradovima i općinama, ali da bi se bavili pripremom pogreba moraju se do 6. travnja prilagoditi novom Zakonu o pogrebničkoj djelatnosti. Osim što moraju ishoditi rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti, morat će i polagati ispit o stručnoj osposobljenosti za zanimanje pogrebnika. Jedan je od ispitivača, prema listi objavljenoj u studenom prošle godine, i Damir Sapanjoš, predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske koja okuplja privatne tvrtke u branši. (D. PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter