Jedan od najboljih zborova New Jerseya u Eufrazijani

Američki zbor Prince Pro Musica broji pedesetak članova (V. HABEREITER)
Američki zbor Prince Pro Musica broji pedesetak članova (V. HABEREITER)

U jedinstvenoj atmosferi atrija Eufrazijeve bazilike preksinoć je svečano otvorena 53. sezona koncerata klasične glazbe. Već više od pola stoljeća glazba i arhitektura spajaju se u ovom prostoru stvarajući sinergiju koja očarava generacije ljubitelja klasične glazbe. Čast da otvore sezonu koncerata pripala je američkom zboru Princeton Pro Musica iz New Jerseya koji su porečkim koncertom počeli svoju hrvatsku turneju u sklopu koje će još nastupiti u Trogiru i Dubrovniku.

Okupljene su na otvorenju pozdravili Katja Restović, voditeljica kulturnih djelatnosti u Pučkom otvorenom učilištu, organizatoru manifestacije, porečki gradonačelnik Edi Štifanić, kancelar Porečke i pulske biskupije Sergije Jelenić, te pročelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica.

- Istarskoj županiji bila je izuzetna čast podržati ove koncerte jer ne možemo zaboraviti da je Eufrazijeva bazilika na listi najljepših spomenika svijeta. To je za svakog glazbenika koji dođe ovdje, ali i za svakog od vas u publici poseban doživljaj. I vjerujemo da će i ove 53. koncerne večeri biti jednako uspješne kao i do sada, poručio je Torbica.

Sam koncert održan je u bazilici gdje su se publici predstavili članovi Prince Pro Musica, njih pedesetak, od stotinu koliko ih broji cijela ova skupina koja uz zbor ima još i orkestar. Osnovan 1979. godine zbor je sastavljen od amatera i profesionalnih pjevača i slavi za jedan od najboljih zborova New Jerseya, koji su svom repertoaru ima veliki broj skladbi za zbor, od klasičnih do suvremenih.

Za predstavljanje u Poreču i Hrvatskoj odabrali su isključivo duhovna djela američkih autora i to, "Requiem" Johna Ruttera koji je djelo napisao nakon očeve smrti, zatim "Shenandoah" Jamesa Erba, koji je proslavio upravo obradom ove američke narodne pjesme, "Sure on This Shining Night" Mortena Lauridsena iz njegova najpoznatijeg ciklusa "Nocturno", zatim "Pilgrims' Hymn" Stephena Paulusa, dirljivu himnu koje je izvedena i na sprovodu američkih predsjednika Regana i Forda, te "Soon ah Will Be Done" Williama Dawsona i "Ev'ry Time I Feel the Spirit" Mosesa Hogana.

Zbor vodi mladi dirigent Ryan James Bandau koji je na početku pozdravio publiku i predstavio djela, a zanimljivost je da je to učinio na hrvatskom jeziku koji je naučio čitati za ovu priliku. Pratnja na glasoviru bio je Mark Laseter.

Sljedeći koncert u petak Sezona koncerta u Eufrazijani nastavlja se petak, 4. srpnja, u 21 nastupom Gudačkog kvarteta slovenske filharmonije. Predstavit će se Matjaž Porovne i Mojca Fortin na violini, Nejc Mikolič na violi i Gordana Keller Petrej na violončelu. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter