Jedan oboljeli od gripe zadržan u pulskoj bolnici

(D. MEMEDOVIĆ/Arhiva)
(D. MEMEDOVIĆ/Arhiva)

U Hrvatskoj je sezona gripe započela ranije nego što je uobičajeno. Prvi slučajevi su zabilježeni već sredinom studenog. Najviše prijava oboljelih od gripe stiglo je iz grada Zagreba, Dubrovačko-neretvanske i Zagrebačke županije, tako da je do 24. prosinca prijavljeno 498 osoba s kliničkom slikom gripe u Hrvatskoj. Kod većine oboljelih je potvrđen virus gripe B, iako su dokazani i virusi gripe A tipova (A/H3N2 i A/H1N1). Nekoliko je odraslih osoba zbog teže kliničke slike gripe hospitalizirano zbog upale pluća te upale mozga i moždanih ovojnica (meningoencefalitis).

Cjepiva više nema

- Prošlog tjedna su u Zavod za javno zdravstvo Istarske županije stigle dvije prijave oboljelih od gripe na temelju kliničke slike, a stigla nam je i laboratorijska potvrda gripe kod jedne osobe koja je zbog komplikacija već postojeće kronične bolesti i febrilnog stanja hospitalizirana u pulskoj Općoj bolnici. Kod nje je potvrđen virus gripe A. Stoga možemo potvrditi da je i službeno gripa stigla u našu županiju, kaže dr. Branka Sep-Ševerdija, epidemiologinja iz istarskog Zavoda za javno zdravstvo u Puli.

Potvrđuje da je ove godine odaziv na cijepljenje protiv gripe bio izuzetno dobar. U Hrvatskoj je potrošeno 280 tisuća doza cjepiva protiv gripe, a nedavno je podijeljeno dodatnih 8.500 doza. Broj od 280.000 doza određen je na temelju prošlogodišnjeg odaziva na cijepljenje i namijenjene su samo za rizične skupine koji imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe, a to su stariji od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici.

U Istarskoj županiji iskorišteno je svih 12.960 doza cjepiva iz prve pošiljke, što je bilo 360 doza više nego lani, a potom je nabavljeno dodatnih 247 doza i cjepiva više nema niti će se nabavljati dodatne količine za ovosezonsku gripu. Prošle godine je u Istarskoj županiji, prema prijavama koje su pristigle u Zavod za javno zdravstvo, oboljelo od gripe 3.011 osoba, a jedna je osoba i umrla, dok je ukupan prošlogodišnji broj oboljelih u Hrvatskoj 51.385 osoba - stvaran broj puno je veći - a umrlo ih je 27.

Komplikacije gripe

- Gripa je nepredvidiva bolest i teško je ovog trena prognozirati njezin intenzitet te kada se očekuje vrhunac oboljelih. Ako ne dođe do nekih bitnijih promjena, možemo očekivati vrhunac gripe krajem siječnja. Gripu treba ozbiljno shvatiti, što znači preležati. Važno je mirovanje i pijenje toplih napitaka. Treba ostati kod kuće i ne širiti zarazu, jer se gripa vrlo lako širi uobičajenim socijalnim kontaktom. Gripa ne zahtijeva posjet liječniku, osim u slučaju komplikacija, a to su - ako povišena tjelesna temperatura traje dulje od 4-5 dana, ako oboljela osoba otežano diše, jako kašlje, osjeća pritisak u prsima ili se žali na vrtoglavicu i ošamućenost te kod ponovne pojave povišene temperature nakon kratkotrajnog poboljšanja, kaže dr. Sep-Ševerdija. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter