Jedan oboljeli od gripe prijavljen u Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlog tjedna prijavljen je slučaj 56-godišnjeg Umažanina oboljelog od gripe, ali na osnovu kliničke slike, bez laboratorijske potvrde. Zato se ne može sa sigurnošću reći da je gripa stigla u Istru, ali s obzirom da je u istom tjednu u Zagrebu potvrđena gripa u četvero oboljelih, može se reći da je sigurno stigla u Hrvatsku. Potvrđen je virus tipa A/H1N1 i to kod troje bolesnika iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, od kojih je dvoje hospitalizirano, a jedna osoba ambulantno pregledana. Uz to, potvrđen je i jedan uzorak bolesnika iz KBC-a Merkur, kaže epidemiologinja mr. sc. Branka Sep-Ševerdija iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

I lani dominirala tzv. svinjska gripa

Virus A/H1N1, poznatiji kao virus "svinjske gripe", dominirao je prošle godine u većini europskih zemalja pa tako i u Hrvatskoj, a bio je odgovoran za povećan broj hospitalizacija zbog ozbiljnijih komplikacija od gripe, posebno u jedinicama intenzivne njege. Iako je lani manji broj oboljelih nego godinu prije, komplikacije su bile veće, kao i broj umrlih. Prošle godine u Hrvatskoj je prijavljeno 21.100 oboljelih od gripe, a devet ih je umrlo, dok smo sezonu prije imali čak 78.234 prijava, a pet umrlih. U Istarskoj županiji lani je prijavljeno 855 oboljelih, s brojnim komplikacijama, na sreću, bez smrtnih ishoda, a prethodne godine bilo je registrirano čak 4.466 oboljelih.

- U Istarsku županiju ove je sezone stiglo 12.480 doza cjepiva protiv gripe, što je oko 500 doza više nego lani, a povezano je s prošlogodišnjim većim odazivom ljudi na cijepljenje. Cijepljenje je počelo 2. studenog, a u Zavodu su zalihe na isteku. Od 350 doza koje smo ostavili za pacijente koji nemaju svog liječnika u blizini, još ih imamo 30-ak. I mnogi obiteljski liječnici javljaju da su potrošili svoje zalihe, ali ne znamo za sve u Istri pa se još nismo raspitivali u Zagrebu ima li još cjepiva i možemo li nabaviti nove doze. Cjepivo je od istog proizvođača kao i prošle godine, a sastav odgovara preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu. Cjepivo protiv gripe je tzv. mrtvo cjepivo, što znači da sadrži dijelove virusa gripe koji sami ne mogu izazvati bolest. Ovogodišnje cjepivo sadrži površinske antigene podtipova virusa gripe A - H1N1 i H3N2 te tipa B, kaže dr. Sep-Ševerdija.

Ozbiljne komplikacije i ugrožene skupine

Gripa je iznimno zarazna bolest koja se prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom, osobe svih životnih dobi mogu oboljeti i imati ozbiljne komplikacije, kao što su upala pluća, sinusa i bronha te pogoršanje postojeće kronične bolesti. Najugroženije su osobe starije životne dobi i kronični bolesnici bez obzira na dob, zbog čega te kategorije imaju pravo na besplatno cijepljenje. Na besplatno cjepivo pravo imaju i roditelji djeteta mlađeg od šest mjeseci koje se ne smije cijepiti pa ga se zaštiti na ovaj način. Gripa se prenosi kapljičnim putem, prilikom kihanja, kašljanja i dodirom zaraženih predmeta. Preporuča se izbjegavati boravak u zatvorenim prostorima u kojima boravi više ljudi, prostorije treba češće provjetravati, češće prati ruke, boraviti na svježem zraku i baviti se tjelesnom aktivnošću.

Kako prepoznati gripu?

Bolest počinje naglo, jedan do tri dana nakon kontakta sa zaraženom osobom, a najčešći simptomi su opća slabost, povišena tjelesna temperatura od 38,5 stupnjeva Celzijusa naviše, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, grlobolja, suhi kašalj. U dječjoj dobi gripu prate i mučnina, povraćanje i proljev. U slučaju oboljenja neophodno je mirovanje, uz simptomatsku terapiju, što znači snižavanje povišene temperature, uzimanje dosta tekućine, ublažavanje kašlja. Ukoliko visoka temperatura traje duže od četiri-pet dana, treba se javiti svom liječniku jer je to znak da je došlo do komplikacija bolesti. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter