Jedan muffin. Sasvim dovoljno.

Dolores Kliman u carstvu muffina (N. LAZAREVIĆ)
Dolores Kliman u carstvu muffina (N. LAZAREVIĆ)

Ukrašeni mrvicama, kremom, samo čokoladom ili "ticino masom", tako se to radilo na radionici ukrašavanja muffina u sklopu nedavno održanog Hand made sajma u Domu branitelja.

A riječ je o slasticama kojima malo tko može odoljeti. Doduše, niti ih ne možemo zvati slasticama jer muffini mogu biti i slani - u varijantama sa sirom, šunkom, raznim povrćem…

Kada su bogato ukrašeni neki ih zovu cupcakesima, no Dolores Kliman, simpatična slastičarka koja je vodila radionicu, veli da se, barem kod nas u "kućnim uvjetima", radi o manje-više istom kolaču, a koji je dobio ime po tome što se radi po mjeri šalice - odnosno "cup".

Kako veli, bazni recept za tijesto muffina uvijek je isti, bez obzira radi li se o slatkima ili slanima - mokri sastojci miješaju se s mokrima, suhi sa suhima i onda se spoje uz mješanje pjenjačom. Mikser, veli Dolores, nije potreban, a tijesto mora biti nešto gušće nego za palačinke.

U pripremi tijesta koristi se glatko brašno, mješavina glatkog i oštrog, a moguće je, u manjim omjerima, dodavati i drugo brašno - poput kukruznog, brašna od pira ili raži. Ne rade li se slatki, osim šećera i kakaa te čokolade, u slane varijante ide sol i povrće po izboru - može se tako dobiti okus pizze, dodati im se kuhani špinat, brokula, mrkva, ili pak tuna, masline, tikvice… Baza je dakle uvijek ista, a varijante su nebrojene.

- U jednoj posudi miješamo brašno, šećer, sodu bikarbonu i prašak za pecivo, te ukoliko ide, kakao prah i/ili čokoladu. U drugoj posudi miješamo mokre sastojke - jaje i ulje (Dolores veli kako se ne stavlja maslac jer onda muffini budu tvrdi.) te mlijeko. Ako umjesto mlijeka koristimo jogurt, onda u tijesto ide samo soda.

Muffini se, nakon što se stave u kalupe ili košarice (ili oboje) peku, zavisno od veličine, od 15 do 30 minuta, na 180 stupnjeva Celzija. Košarice sa tijestom ne smiju puniti do vrha jer muffini tijekom pečenja "rastu".  (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter