Jedan dan na Hitnoj pomoći


Jedan dan na Hitnoj pomoći Primopredaja vozila; pregled opreme, defribrilatora, boca s kisikom, fiksatora, prijenosnog kisika, pedijatrijske i trijažne torbe - sve mora biti ispravno, složeno i spremno za prvu intervenciju smjene Hitne pomoći pri Zavodu za hitnu medicinu.

"Moramo imati sve složeno jer na terenu nemamo vremena, pogotovo kada je više nastradalih", govori nam liječnica Hitne pomoći Gordana Antić Šego. Vidjela je i doživjela mnogo toga, ali otkad je osnovan Zavod, unatrag 10 mjeseci, stvari su i za samu službu krenule puno bolje.

Tako je prošlogodišnji Outlook festival u Štinjanu dao je liječnicima pune ruke posla. Problem je, kažu nam, što ih nitko nije obavijestio da u Pulu dolazi čak 20 tisuća osoba rizičnog ponašanja. Što to znači zorno govori podatak da je svakodnevno, svaka smjena, u Štinjan odlazila barem četiri puta. Najčešće su intervenirali zbog ovisnosti jer uslijed konzumiranja amfetamina i drugih droga dolazi do raznih tahikardija, halucinacija, dezorijentiranosti, uslijed čega dolazi i do padova, odnosno povreda i lomova.

Hitna pomoć u Istri ima i problema u prometu. Prije svega problem je prolazak Ipsilonom jer na naplatnoj kućici podizanje rampe čekaju u prosjeku četiri minute.

- Imamo obećanje Bina-Istre da će to riješiti. Zasad i dalje moramo pozvoniti pa nam oni dignu rampu, ali prije moraju zapisati tablicu. Drugi problem su nam centri gradova jer su na različite načine riješeni pristupi. Tako na Portarati moramo izaći iz vozila, otključati stupić pa proći i zaključati. Sa strane Stare tržnice ne možemo proći jer su obično parkirana vozila, a kroz Kandlerovu isto ne možemo jer smetaju tende, stolovi i žardinjere. Imali smo slučaj da se žena porađala i hodala Ulicom Sergijevaca do vozila, a mi smo za svaki slučaj imali i plahtu da ju, bude li potrebno, porodimo na cesti pokrivenu.

U Poreču ključeve za ulazak u Dekumanovu imaju samo kola iz Poreča, ali ako su oni na intervenciji, mi se pokrivamo ekipom iz Umaga ili Rovinja, a oni ključeve nemaju. U Umagu su, pak, ležeći policajci na samom izlazu iz Hitne, ispričala nam je dr. Ksenija Družetić-Božić. (Piše Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ; Snimio Milivoj MIJOŠEK)

KAKO IZGLEDA JEDAN DAN NA HITNOJ ČITAJTE U REPORTAŽI U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter