Jedan covjek, dvije gitare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponekad doista nije potrebno puno da bi se napravio vrhunski koncert. Dovoljni su, recimo, jedan covjek i dvije gitare, a ako je taj covjek poznati rijecki jazzer Darko Jurkovic Charlie, uživanje je zajamceno dok te gitare svira istovremeno kao što je sinoc pokazao u dvorištu pulskog Arheološkog muzeja u sklopu Tjedna istarskih muzeja, na koncertu organiziranom u suradnji s Jazzbinom.

Jurkovic je, naime, jedini u Hrvatskoj i jedan od rijetkih u svijetu koji koristi takozvanu two handed tapping tehniku na dvije gitare, što smo sinoc vidjeli prvi put u Puli. Da pojednostavimo, Jurkovic svira dvije gitare po njihovim vratovima i to cini tako da zapravo podsjeca na sviranje klavira, što je prilicno impresivno i covjek se mora diviti njegovoj savršenoj koordinaciji i pitati kako zapravo to radi. Onima koji vole zvuk elektricne gitare, a nisu baš upuceni u sve tajne sviranja, ovakav koncert je i dobra poduka da vide što se sve može s gitarom i na koji nacin.

Pogotovo je lijepo slušati kako jazz, blues i pop klasici zvuce u takvoj verziji, a zvuce savršeno, poput "All my loving" grupe Beatles koja nije izgubila ništa na svojoj izvornoj prijemcivosti i prepoznatljivosti. Na repertoaru su se preksinoc našle i dvije skladbe Milesa Davisa, zatim neizostavni standardi "Stella by starlight", "Body & soul" i "Autumn leaves".

Jurkovic je tu pomalo stidljivo ugurao i dvije svoje pjesme - "Early 70s" i "3/4", kojima je pokazao koliko je jak autor.Sa svoje dvije gitare Jurkovic uspijeva napraviti atmosferu kakvu ponekad ne uspiju napraviti i cijeli sastavi, i to zato jer izvlaci najbolje iz svojih instrumenata, a to opet jer je majstor.

Uostalom, iza sebe ima nekih 20 godina karijere kroz koje je prakticirao one handed tapping, da bi ovu tehniku usavršio zadnje dvije godine jer mu, kako kaže, pruža vece polifone mogucnosti. Zbog toga što se ne drži strogo jednog stila, njegova je svirka prijemciva za širu publiku, ne samo za one pravovjerne štovatelje jazza ili bluesa, pa se nadamo još kojem Jurkovicevom nastupu u Puli gdje ce ljubiteljima dobre glazbe pokazati koje su sve mogucnosti ove rijetke sviracke tehnike. (Mladen RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter