Iako se jecam u zapadnim zemljama pretežno koristi za prehranu stoke, njegova popularnost sve više raste i kada je u pitanju prehrana ljudi. Interes za tu zanimljivu žitaricu ponovno je probuden upravo zahvaljujuci njegovom povoljnom djelovanju na zdravlje.
Pregledom 11 studija koje su se bavile proucavanjem utjecaja jecma na zdravlje, kanadski su znanstvenici otkrili kako unos jecma može smanjiti razinu kolesterola u krvi. Aktivna tvar iz jecma koja znacajno snižava i ukupni i LDL kolesterol je beta glukan, vrsta topivog prehrambenog vlakna, objavio je casopis European Journal of Clinical Nutrition.
Medu žitaricama, po visokom sadržaju beta glukana najviše se isticu zob i jecam s time da cak 11% ukupnog sastava jecma otpada na beta glukan. Autori studije smatraju kako bi osobama koje pate od povišenog kolesterola bilo mudro uvrstiti jecam u prehranu odnosno beta glukan u svakodnevnoj dozi od 3 do 5 grama.