Jeans za sve generacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjećate se pjesme iz 80-ih "Jeans generacija" u kojem je dvojac u, naravno, jeansu pjevušio "Da, mi smo svi jeans generacijai mi smo sad najjača nacija; i mi smo i istok, i zapad, i jug ; mi smo tovariš, mister i drug". O da, bio je to simbol zapada koji nas je sve spajao.

Dakle, jeans nije više nešto što se kupuje preko granice i ne povezuje nas s ostatkom svijeta ali se vratio zajedno u paketu sa stilovima iz 80-ih. I nešto se promijenilo, jeans je sada za sve generacije, ali i stilove. Shvatili su to i krojači naših stilskih maštarija, modni dizajneri. Nema druge. Ako ne možeš protiv njih, pridruži im se ili još bolje, uskoči u njih pomislio je Karl Lagerfeld u najnovijoj kolekciji za Chanel, kao i Sarah Burton dok je stvarala najnoviju kolekciju za Alexandera McQueena, pa i Maria Grazia Chiuri ubacila ga je u kolekciju za Dior, a pridružile su mu se i otmjene Carolina Herrera i Victoria Beckham. Da, čuda se događaju i traper je tako postao dio visoke mode. No njegovoj globalnoj pošasti možda su najzaslužniji top modeli kao što su Gigi Hadid i Kylie Jenner te glazbene zvijezde poput Rihanne i Taylor Swift koji su pritom i vlasnice Instagram profila s milijunskim brojem sljedbenika i dobivaju "lajkove", ne na račun skupocjenih, ponekad nenosivih i većini fanova nedostižnih večernjih haljina, nego zbog poderanih i vezom ukrašenih traperica, jeans jakni ukrašenih štrasom i zakovicama te traper čizmama.

Da, jeans sada nose svi - od radnika do celebrityja. Materijal je to koji briše klasne, socijalne pa i rodne razlike. On je uniseks, urban a opet klasičan, dostupan svima u svim o svim oblicima i bojama te pomiče granice jer poželjan, odnosno najpoželjniji je baš kada je - poderan (što li će na to kazati bake? "svijet je stvarno poludio"). Nekada radnička uniforma, jeans ili traper odjeća tako je postala dnevna i večernja uniforma modno osviještenih žena i djevojaka, ali i muškaraca koji ga najradije nose u kombinaciji s klasičnim odjevnim predmetima, a nerijetko od glave do pete. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter