Je li žensko oko različito od muškog?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicionalna godišnja izložba članova pulske udruge ljubitelja fotografije Format pod nazivom "Iz perspektive ženskog oka", ovaj put koncepcijski postavljena kao izlaganje "žena od formata", otvorena je preksinoć u prostoru pulske Zajednice Tehničke kulture.

Svoje su radove publici predstavile samo članice Udruge, njih šest - Iva Buždon, Evguenija Tranfić, Karin Bolković, Stojanka Ćirić, Nevija Širol Sladić i Lara Vujica. Kazavši da je izložba tematski uokvirena sjenama, florom i korozijom, Stojanka Ćirić kazala je da je skupina liječnika, analizirajući 26.000 skenova ljudskog mozga, zaključila da stvarno postoji razlika između muškog i ženskog mozga, a što se odražava na emocije, način prepoznavanja i otkrivanja svijeta.

- Ta se razlika, između ostalog, manifestira i u tome da je muški mozak osam do deset posto veći od ženskog, što ne podrazumijeva da je muški pametniji. Jer, ženski mozak sadrži četiri posto više neurona od muškog, kazala je Ćirić, pozvavši posjetitelje da na izloženim fotografijama sami ocjene ima li tu razlike ili nema. Fotografija je avantura. Fotografija govori tisuće riječi, zaključila je Spomenka Ćirić.

Udruga Format djeluje već 15 godina, a primarna im je aktivnost, uz izložbe i foto tečajeve, popularizacija fotografske umjetnosti među širom javnosti, posebno među mladima.

Predsjednik udruge Franko Frgačić kazao je da su ovaj put odlučili dati više prostora djevojkama iz Udruge.

- One to zaslužuju. To je čisto prijateljski motiv, ništa političko korektno. Iako su i one različite kao autorice, izložba koncepcijski nudi ženski izražaj, gledište na temu djelovanja prirode. Dakle, obične pojave zabilježene neobičnim okom fotografkinja, zaključio je predsjednik udruge Format Franko Frgačić. Izložba ostaje otvorena do 16. prosinca.

(Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter