Je li Veruda najsretnije rješenje za bazen?

Bazen na Verudi bio bi "skučen" (Neven LAZAREVIĆ)
Bazen na Verudi bio bi "skučen" (Neven LAZAREVIĆ)

U sjeni rasprave o gradskog proračunu i cijeni vrtića na sjednici Gradskog vijeća ostala je rasprava o lokaciji budućeg Gradskog bazena. Naime, prilikom rasprave o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Pule (PPU), te Generalnog urbanističkog plana Grada Pule (GUP) i stavljanju izvan snage Detaljnog plana uređenja Molo Carbone, razvila se zanimljiva rasprava o lokaciji budućeg Gradskog bazena. Naime, nezavisni vijećnik Bruno Nefat, inače arhitekt, priložio je amandman na ovu točku dnevnog reda, smatrajući da lokacija na stadionu SRC Uljanik-Veruda gdje je predviđena gradnja bazena, ne može biti već definirana i jedina ponuđena.

Veruda ne smije biti jedino rješenje

- Ne mogu Verudu prihvatiti kao jedino ponuđeno rješenje. Pogotovo jer se na ovom Vijeću obećalo izraditi studiju kojom će se doći do najpovoljnijeg rješenja lokacije bazena. A to nije učinjeno. Također, ne mogu prihvatiti da o bazenu odlučuju samo plivački klubovi jer u radni tim treba uključiti sve pulske škole s obzirom da bi bazen, prije svega, trebao koristiti svoj pulskoj djeci, te građanima. Smatram osobno da je lokacija na Verudi loša, da je od nje puno bolja lokacija na Valkanama, a možda bi studija pokazala da postoji još bolja lokacija, poručio je Nefat, ponudivši da povuče amandman ukoliko mu se daju garancije da će se na sljedećim izmjenama njegov prijedlog ugraditi u glavne prostorne planove.

Međutim, garanciju nije dobio, ali ni amandman nije prošao kod vladajućih. Ipak, zanimljivo je da se predsjednik Kluba vijećnika IDS-a Marko Martinčić, gotovo u potpunosti, složio s kolegom arhitektom, pa se prisustvovalo konstruktivnoj raspravi.

- Osobno se slažem s kolegom Nefatom, lokacija budućeg bazena mora biti "ona prava". Ne bi se smjelo izgraditi tako važan objekt na skučenoj lokaciji, prostor treba imati mogućnost da se u budućnosti razvija i dograđuje. Također se slažem da o budućem bazenu ne smiju odlučivati samo plivački klubovi, mi bazen gradimo ne samo za klubove već za svu pulsku djecu, poručio je Martinčić, koji se doduše ispravio kasnije i napomenuo da struka treba odgovoriti da li je Veruda pogodna lokacija.

I predsjednik pulskog SDP-a, praktički prvi čovjek oporbe u Vijeću, Danijel Ferić, slično je govorio o ovoj temi, istaknuvši da se bazen gradi da bi bio prvenstveno u funkciji građana i pulskih učenika, a tek onda plivačkih klubova.

- Veruda nije sretno rješenje. Na žalost, tražili smo tematsku sjednicu o ovoj temi a čini se da je sve već definirano, poručio je Ferić.

Inače, i sam uvod sjednice Gradskog vijeća dotaknuo je temu Gradskog bazena o kojoj je izvijestio v.d. pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Girodano Škuflić, koji je podsjetio da je gradonačelnik formirao radna skupina za bazen te se ona redovno sastaje ponedjeljkom.

Pitanje veliki ili mali bazen?

- Pokušali smo, s obzirom na ono što nas očekujem, postepeno krenuti i to ispočetka. Pitanje da li veliki ili mali bazen? Do toga još moramo stići. Za sada smo se fokusirali da iznađemo i definiramo što bi se od tehnologije trebalo naći u bazenu, da imamo najmanje troškove održavanja. Urbis nam je dao neka rješenja i mislim da nisu puno pogriješili. Prije dva tjedna bili smo u Čakovcu i Varaždinu gdje smo dobili važne informacije o, primjerice, utrošku vode, struje, problemima na postrojenju, broju zaposlenih, kako bazeni funkcioniraju, jesu li korisnici više građani ili sportaši, gdje se ljudi više okupljaju, kojem bazenu gravitiraju, jer su ovi relativno blizu, naveo je Škuflić. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter