Je li već vrijeme za uzbunu na ''Drosini''?

Prošlogodišnji pobjednici Anger (Arhiva GI)
Prošlogodišnji pobjednici Anger (Arhiva GI)

Osim što su nakon šestog kola ostali na svega dva osvojena boda, nogometaši Istre 1961 u petak su protiv Cibalije odigrali vrlo slabu utakmicu. Jedna od posljedica bit će i dodatan zamah skepticizmu i nelagodi u okruženju pulskog prvoligaša na startu nove HNL sezone. Nameće se stoga pitanje u kolikoj je mjeri poraz od Vinkovčana realan znak za uzbunu na ''Aldu Drosini''.

Razmatrajući trenutnu situaciju bodovnom matematikom, poraz od Cibalije nipošto nije povod za katastrofične zaključke. Prvenstvo je i nakon 6. kola još uvijek u uvodnoj fazi, pa se omjer bodova itekako stigne preokrenuti, posebice ako znamo da već dvije vezane pobjede - a prošle ih je sezone Istra 1961 ostvarila upravo u završna dva kola prvog kruga natjecanja (8. i 9. kolo) – znatno mijenjaju odnose u poretku momčadi.

Vjerojatnost takvog scenarija za Puljane raste temeljem dojma da Inter i Cibalia, a shodno tome ni zagrebački Rudeš koji je poražen od oba ta protivnika, nisu momčadi koje su kvalitetom kadra i u kakvoj prednosti nad ''zeleno-žutima''. S druge strane, prijetnja dokazivanju takve pretpostavke leži ponajviše u stanju svijesti. Stručni stožer i nogometaši Istre 1961 su ti koji trebaju vjerovati u svoj potencijal i s vremenom ga prezentirati na travnjaku, a ukoliko se psihološki prepuste valovima uobičajeno pesimistične javnosti, jačaju šanse da pojedinačno i(li) skupno ''puknu'' pod teretom rezultatskih očekivanja.

Na kojem su putu saznat ćemo relativno brzo, jer nakon utakmice protiv Hajduka iduće nedjelje, kada je ionako teško računati na bodove, uslijedit će dvotjedna pauza zbog nastupa državne reprezentacije. Mogao je taj period za Puljane teći u miru, sad će živjeti u nemiru, ali zadaće ostaju iste. Tek je izazov veći i zahtjevniji.

Uglavnom, radi se o danima u kojima će se konačno presložiti momčadski redovi. U njima je ljetos bilo puno promjena i jasno je da ih treba duže uštimavati, jer u odnosu na pripremni period za kojeg je Istra 1961 ostavljala vrlo dobar dojam, napustilo ju je nekoliko važnih igrača (Paracki, Gržan …), a mijenjali su ih nedokazani ili nedovoljno fizički pripremljeni pojedinci. (Dameo RAMIĆ-KOVAČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter