Je li Umag pametan grad ako prodaje obiteljsko srebro

Gradonačelnik se pohvalio uvećanjem imovine Grada Umaga za vrijeme njegovog mandata (M. MIJOŠEK)
Gradonačelnik se pohvalio uvećanjem imovine Grada Umaga za vrijeme njegovog mandata (M. MIJOŠEK)

Na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća Grada Umaga raspravljalo bilo je pohvala vijećnika, ali i pritužbi. Vijećnik Daglas Koraca (IDS) postavio je pitanje vezano za činjenicu da je Grad Umag još u prošlom mandatu postavio 16 stalaka za jumbo plakate s duplim stranicama na najatraktivnijim mjestima u gradu.

-Na njima su napisane parole nalik onima iz totalitarističkih režima poput ''Umag se razvija i raste'', ''Umag grad djece'', ''Umag pametan grad'' i slično. Izgradnja i montaža takvih konstrukcija iznosi oko 25.000 kuna po komadu, odnosno ukupno 400 tisuća kuna za njih šesnaest, veli Koraca.

Jumbo panoe na tržište

Istaknuo je da se time napravio veliki trošak, odnosno nije napravljen potencijalni prihod koji se mogao ostvariti komercijalizacijom. Godišnje bi se moglo uprihodovati minimalno 768 tisuća kuna, odnosno u jednom mandatu više od 3 milijuna kuna. Sadašnje javne površine koje služe za samopromociju gradonačelnika možemo usmjeriti u udruge, koje se moraju snalaziti oko financiranja svojih manifestacija, kaže Koraca.

Gradonačlenik Vili Bassanese je odgovorio kako je obaveza jedinica lokalne samouprave obavještavati građane o svojim aktivnostima. Dodao je i da svatko ima pravo na svoji dojam i svoje mišljenje, ali ne i imputirati nešto ''kad bi bilo, što bi bilo''.

Koraca je postavio pitanje i zbog čega se konstantno prodaje gradska imovina, a ovoga puta u vrijednosti, prema njegovoj procjeni, većoj od 12 milijuna kuna.

- Zbrojio sam da smo u ovom mandatu omogućili prodaju nekretnina u vlasništvu Grada u visini većoj od 90 milijuna kuna. Ne možemo na svakom vijeću prodavati obiteljsko srebro, rekao je Koraca i predložio da se Grad okrene alternativnim izvorima financiranja, EU fondovima, jer je Umag u tom smislu zakazao. Također je zatražio da se vijećnicima dostavi popis imovine od početka mandata, lipnja 2009. godine.

- Imovina Grada Umaga 2009. iznosila 327 milijuna kuna, a danas ona iznosi milijardu i pol kuna, kazao je gradonačelnik Bassanese i dodao da bi bio sretan kada bi svaki grad u Istarskoj županiji, ali i u Hrvatskoj, upravljao imovinom poput Grada Umaga.

Blaž Vidović (HDZ) je prije postavljanja pitanja predbacio Bassaneseu da obmanjuje Gradsko vijeće što se tiče povećanja imovine Grada.

Klonirati Bassanesea

-Vi ste možda omogućili da se Grad uknjiži na veću vrijednost imovine, ali niste u biti stvarno povećali vrijednost imovine Grada Umaga u prosjeku od 160 milijuna kuna godišnje, što u sedam godina iznosi oko milijardu i sto milijuna kuna. Da je to tako ja bih predložio da vas se klonira.

Kad nema legalnog deponije nastaju divlji

I Vidović se, uz Veljka Ivančića (Nezavisni), pita zbog čega je prisutan sve veći broj divljih deponija građevinskog otpada na području Umaga i kada će se one sanirati.

-Država nam nije dala mogućnost da mi na njezinom zemljištu izgradimo deponij građevinskog otpada iako smo do tamo izgradili i prometnicu. Ukoliko netko odlaže na našem zemljištu, mi reagiramo, no, ukoliko netko odlaže na državnom zemljištu, možemo samo obavijestiti nadležnu inspekciju, koja bi taj otpad trebala maknuti. U ovom trenutku, bez izgradnje deponija, problem se ne može riješiti ili se pak može samo parcijalno riješiti, zaključio je Bassanese. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter