Je li Riva Puli tek prometnica ili prava riva?

Završno uređivanje Flaciusove prije puštanja u promet (N. LAZAREVIĆ)
Završno uređivanje Flaciusove prije puštanja u promet (N. LAZAREVIĆ)

Jučerašnjim označavanjem horizontalne signalizacije u dijelu Flaciusove ulice uz zgradu Pošte u Puli sve je bliže trenutak puštanja tog dijela u promet, ali i kompletne prometnice, nakon dovršetka izgradnje obalnog kolektora.

Trenutno se na raskrižju s bulevarom izvodi fekalna kanalizacija za obližnje objekte. Vrlo vjerojatno će nakon toga Flaciusova biti puštena u promet.

Tako će, nakon duge dvije godine radova koji su se i odužili nakon pronalaska važnog arheološkog otkrića (rijetkih antičkih brodova), konačno potez rive i Flaciusove ulice, kao cjeline, biti prometan te se više u Anticovoj ulici neće stvarati "usko grlo".

- Više sam puta istaknuo da se ne možemo na rivi samo fokusirati na pitanje smjera prometa. Promet rivom može biti jednosmjeran, dvosmjeran, u postojećem smjeru, u drugom smjeru, ali glavno pitanje je koje si svi skupa trebamo postaviti je kakav grad želimo? Želimo li grad koji će se razvijati uz rivu i na rivi, imati sadržaje u duhu mediteranskog grada, uz more. To je i bio jedan od ciljeva s kojima sam izašao na izbore.

Je li nam presudna funkcija rive kao prometnice ili nam je, kao gradu, bitno vratiti se na more i živjeti uz more. To je ključno pitanje na koje trebaju dati odgovor, ne samo stručnjaci, nego sami građani u jednoj široj javnoj raspravi, smatra gradonačelnik Boris Miletić.

- Drago mi je da Lučka uprava polako gradi na rivi, da je u tijeku projektiranje prema idejnom rješenju i da se izrađuje prostorni plan. Veliki cilj se polako privodi kraju, čišćenje Pulskog zaljeva i zaustavljanje onečišćenja u budućnosti. Sve drugo je nadogradnja. Odabranim rješenjem smo definirali kvalitetne sadržaje na rivi. Ne samo vizualno, već sadržajno, smatra Miletić. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter