Je li redukcija vode na Labinštini bila opravdana?

Bubić jama (R. SELAN)
Bubić jama (R. SELAN)

"Nisam uvjeren u to da je ljetošnja redukcija vode na Labinštini, unatoč sušnoj godini, trebala biti uvedena. Ako smo se na nju odlučili iz solidarnosti s Istrom, netko bi to trebao jasno reći, jer je učinjena određena šteta", kazao je Silvano Vlačić, oporbenjak iz HDZ-a, na sjednici Gradskog vijeća Labina posvećenoj vodoopskrbi i vodozaštiti.

To je potkrijepio podatkom da se iz izvora Bubić jama (koji u polovici kapaciteta koristi HEP, a Vodovodu Labin odobrena je polugodišnja koncesija) pumpalo svega pet-šest litara u sekundi od mogućih 30, te time da je vrelo Mutvica u Raškoj dolini, kako veli, kasno priključeno u sustav.

Direktor Vodovoda Dino Škopac rezolutno je, pak, ustvrdio da je ta komunalna tvrtka prva od istarskih "nanjušila" potrebu za redukcijom, što se u konačnici pokazalo opravdanim.

- Bubić jama spasila je stvar jer se na izvorima Plomin i Kožljak još ne prepoznaju padaline, iako je u rujnu zabilježeno 190 litara kiše po četvornom metru. U dijelu općine Kršan, odnosno izravno u izvor Kožljak još stiže voda iz Raške doline. Mutvica, dotad rezervni izvor, maksimalno je pumpana, tim više jer su ona strateška vrela Fonte Gaj-Kokoti patila zbog zaslanjenja, istaknuo je Škopac, čije je tvrdnje o razložnosti redukcije potvrdio i Josip Rubinić, profesor Građevinskog fakulteta Rijeka.

Ovaj je stručnjak spomenuo i potrebu izgradnje zapornice u raškom obuhvatnom kanalu da bi se tamošnji kapitalni izvori konačno izolirali od utjecaja mora. Osim zaslanjenja, pogotovo za obilnih kiša u kratkom roku, vrelu Fonte Gaj-Kokoti, prijeti, rekao je, i bakteriološko zagađenje.

Mladen Bastijanić iz Vineža, inače djelatnik Vodovoda Labin i član SDP-a, već je ranije uputio otvorena pisma vijećnicima na Labinštini, upozorivši, između ostalog, na nekontrolirano poniranje labinskih otpadnih voda u Krapnu, u fekalnom raškom kanalu, kao prijetnji tamošnjim izvorima, o čemu smo pisali.

Prvi čovjek Vodovoda pohvalio se u novije vrijeme potpisanim ugovorima s Hrvatskim vodama teškim 13 milijuna kuna za razvoj vodoopskrbe, uz napomenu da će se takav investicijski zamah dogodine iskoristiti u odvodnji. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter