Je li posao oko suzbijanja glodavaca i crnog žohara dobro odrađen?

Deratizacija se mora istovremeno provoditi iznad i ispod zemlje (Arhiva)
Deratizacija se mora istovremeno provoditi iznad i ispod zemlje (Arhiva)

Nakon jučer objavljenog teksta da stanari naselja Veruda Porat muku muče s najezdom štakora i žohara, a da problem očito predstoji i ostalim gradskim kvartovima, cijela je priča dobila nastavak. Saznali smo tako da se u gradu provode dva natječaja: jednog provodi Grad i to za nadzemnu deratizaciju koja je povjerena zajednici tvrtki Adria Grupa iz Zagreba i Sani.tres iz Pule (a dezinsekciju i dezinfekciju provodi Zavod za javno zdravstvo Istarske županije), dok za podzemnu deratizaciju kanalizacijske mreže natječaj provodi tvrtka Pragrande i tu je odabrana zajednica ponuditelja Pestic i Škarda sanitarna zaštita iz Kraljevice.

(Ne)sustavno suzbijanje glodavaca

Kao što nam je bilo i obećano, dobili smo nalaz stručnog nadzora osobe iz Hrvatskog ZZJZ-a Vlade Josića, a kojeg je Grad Pula ovlastio da kontrolira provedbu ugovorene usluge. On u svom nalazu ukazuje na manjkavost provedene podzemne deratizacije.

"Kako bi sustavna deratizacija bila uspješna, te provedena sukladno pravilima struke, nužno je potreban minimalan obuhvat od 70 posto od ukupnog broja svih površina, prostora i objekata. S obzirom da je Provedbenim planom obuhvaćena većina područja grada Pule, te je stručnim nadzorom utvrđeno da su protiv štetnih glodavaca tretirane sve četvrti i stambeni objekti koji su planirani, te objekti ciljanog područja, no nažalost ne i kanalizacijske mreže, provedena mjera sustavnog suzbijanja glodavaca u gradu Puli se ne može smatrati 'sustavnom' kao posebna mjera sprječavanja i suzbijanja zaraznih bolesti koja se provodi u skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Državnom programu mjera", ističe u svom odgovoru dipl.san.ing. Vlado Josić i napominje da je glavno mjesto infestacije štakorima i dalje javna kanalizacija.

"Tome pridonosi i činjenica da ove godine u odnosu na prethodnu nije provedena deratizacija kanalizacijske mreže prema pravilima struke, tj. većina šahtova je ostala neodrađena, poneke ulice su potpuno izostavljene ili je napravljena deratizacija samo na jednom šahtu u cijeloj ulici. Također, vrijeme izvođenja deratizacije u kanalizacijskim mrežama treba biti usklađeno s vremenom izvođenja sustavne deratizacije stambenih objekata u gradu Puli", ističe Josić te naglašava da HZZJZ nije nadzirao deratizaciju kanalizacijske mreže jer je to predmet odvojenog natječaja o kojem nema saznanja, ali su tijekom nadzora provođenja deratizacije grada djelomično pogledali kako je obavljena deratizacija kanalizacijske mreže i zamijetili probleme u izvršenju mjere. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter