Je li poplocavanje Boljuna gradenje?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nismo krivi jer nismo ništa gradili, vec smo samo uredivali ulice i trgove", stav je to koji su na glavnoj raspravi na Opcinskom sudu u Pazinu u cetvrtak zauzeli optuženici, lupoglavski nacelnik Franko Baxa te izvodaci poplocavanja Boljuna Rino Marinac (obrt Rima) i Aleksandar Šverko (obrt AM).

Opcinsko državno odvjetništvo u Pazinu optužilo ih je da su pocinili kazneno djelo protupravne gradnje unutar kulturno-povijesne jezgre Boljuna od 13. svibnja 2008. do kraja travnja 2010., a tijekom maratonske glavne rasprave, koja je trajala šest sati, osim optuženika ispitana su dva svjedoka, odnosno zaposlenika Konzervatorskog odjela u Puli.

Obranu su zastupali odvjetnici Bruno Cohilj, Mario Biondic i Vanesa Zandel Loncaric iz pulskog odvjetnickog društva Cerin-Cohilj-Rovis, koji su u brojnim smjerovima pokušavali osporiti tužbu koju je samostalno predstavljao opcinski državni odvjetnik Siniša Milevoj.

Osim što za poplocavanje nije potrebna gradevinska dozvola, obrana je inzistirala da šteta po kulturno dobro nije pocinjena, da se u glavnini ipak poštovao idejni projekt, koji je bio usuglašen s konzervatorima, da je betoniranje prije poplocavanja uobicajeno gradevinsko pravilo te da se poplocavanje moralo dovršiti zbog pritiska stanovnika, koji nisu mogli normalno živjeti uz raskopane ulice.

Ukazivali su i na navodne propuste konzervatora, dugogodišnju nebrigu i cinjenicu da su nadležne službe zapostavljale Boljun, pa cak i na to da je licenciranje izvodaca radova, koje obavlja Ministarstvo kulture, cista formalnost.

Naime, boljunski su slucaj usporedili s nešto ranijim istovjetnim poplocivanjem rovinjske ulice Carrera, kada je za licencirani pazinski Kamen radio nelicencirani treceoptuženi Aleksandar Šverko u svojstvu podizvodaca. On je posvjedocio da je citava ulica uz odobrenje konzervatora betonirana prije poplocavanja.

Novi procelnik Konzervatorskog odjela u Puli Zoran Glivarec je kao svjedok optužbe rekao da je u rovinjskom slucaju bila "specificna situacija zbog infrastrukture koja se nalazi ispod poplocenja". Glivarec je rekao da nikad nisu dali konacno odobrenje za ploca u Boljunu te naveo da je kljucan nadzor na terenu.

Na pitanje branitelja Cohilja je li radovima narušena kulturna vrijednost Boljuna, Glivarec je ustvrdio da nije. (Andelo DAGOSTIN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter