Je li planinarska kuca ugostiteljski objekt?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Planinarska kuca na Skitaci zatvorena je prije tjedan dana odlukom nadležnog državnog inspektora zbog nedostatka rješenja o minimalnim uvjetima za pružanje ugostiteljskih usluga. Time je onemogucen pocetak poboljšanja sanitarnih uvjeta u kuci te otežano održavanje Smotre vina istocne Istre koju 25. lipnja organizira Opcina Raša.

Planinarsko društvo Skitaci koje vodi objekt vec je inspektoru uputilo zahtjev za privremeno otvaranje, a to ce, najvjerojatnije, uciniti i Opcina.

Privremena mjera zabrane traje najkrace do 8. srpnja, nakon cega se može ukinuti ako Skitaci uklone nedostatak te u korist državnog proracuna uplate 34 tisuce kuna. Kuca ima sve potrebne uvjete osim što nije unesena u upisnik Službe za gospodarstvo Ureda državne uprave. Zahtjev za upis planinari su uputili 17. svibnja, ali odluka o zatvaranju stigla je prije potvrde o zadovoljenju svih zakonskih odredbi.

Usmeno rješenje inspektora, kako se to službeno zove, stoji na kraju nadopune zapisnika o inspekciji obavljenoj 16. travnja ove godine kada su u kuci boravili sudionici Long Walk Dayja, planinarskog pohoda od Brseca do Skitace. Inspekcija je obavljena na temelju anonimne prijave.

- Zanimljivo je da je inspekcija protekla u najboljem redu i da se od nas nije tražilo uklanjanje nikakvih nepravilnosti, ali se inspektorat naknadno sjetio da nam nedostaje to rješenje. Nama je nešto govorilo da bi bilo najbolje da i njega pribavimo pa smo u meduvremenu uputili zahtjev. Ovo zatvaranje nije ništa neobicno. Isto su prošli dom na Poklonu koji vode opatijski planinari, dom na Koritima Planinarskog društva "Glas Istre" iz Pule te dom Sv. Gaudent na lošinjskoj Osorcici koji je to zadesilo otprilike isto kada i nas, ali sada ponovo radi. Takvi problemi nastaju jer nas je država svrstala u ugostiteljsku djelatnost bez uvida u stanje na terenu, kaže predsjednik Skitaca Nino Rocco.

Rocco nam je objasnio i razliku izmedu planinarskog doma i planinarske kuce: prvi objekt je otvoren stalno, a drugi po potrebi. (R. SELAN)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter