Je li Osama bio naoružan?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija Reuters objavila je fotografije snimljene sat nakon americkog napada na vodu Al Kaide Osamu bin Ladena u Pakistanu koje pokazuju tri ubijena muškarca, ali na snimkama se ne vidi nikakvo oružje.

Fotografije koje je sat nakon napada na Bin Ladena snimio u njegovom skloništu pakistanski sigurnosni dužnosnik prikazuju trojicu muškaraca na poprištu akcije. Mrtve muškarce fotografije prikazuju odvojeno i na njima se ne vidi da je itko od njih bio naoružan.

Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, fotografije je prodao Reutersu, u kojem su zbog prikazanih pojedinosti i odgovarajuceg osvjetljenja za to vrijeme i podrucje uvjereni u njihovu autenticnost.

Prema otisnutom vremenu prva fotografija napravljena je u ponedjeljak 2. svibnja u 2.30 sati po lokalnom vremenu. Fotografije nacinjene nekoliko sati kasnije prikazuju olupinu helikoptera koji su americke snage izgubile tijekom napada zbog mehanickog kvara i kasnije uništile.

Visoka povjerenica za ljudska prava UN-a Navi Pillay zatražila je u cetvrtak potpunu objavu preciznih dogadaja da bi utvrdili legalnost americke operacije u kojoj je ubijen Bin Laden. "Mislim da cijeli svijet ima pravo tocno znati što se dogodilo", rekla je nekolicini novinara tijekom posjeta Oslu.

Glasnogovornik Bijele kuce Jay Carney rekao je u utorak da Bin Laden nije bio naoružan kad su americki specijalci upali u njegovu vilu u Pakistanu, no opirao se prije nego što su ga ustrijelili. Americki predsjednik Barack Obama odbio je objaviti fotografije Bin Ladenovog tijela.

Americki dužnosnici ponovili su u cetvrtak da je Osama bin Laden u svom skrovištu u Pakistanu ubijen u razmjeni vatre, unatoc sve ucestalijem propitivanju službene verzije dogadaja i objavi da je voda Al Kaide bio nenaoružan.

"Znam za cinjenicu da je tijekom operacije došlo do razmjene vatre", rekao je dužnosnik Pentagona. Nakon brifinga visokih vojnih i obavještajnih službenika, clanovi americkog odbora za oružane snage odbili su govoriti o pojedinostima iznesenim na sastanku.

Predstavnik demokrata Adam Smith je pojasnio da su pripadnici specijalnih snaga pri upadu u skrovište bin Ladena bili izloženi vatri iz pješackog oružja na koju su odgovorili.

Predsjednik odbora Buck McKeon rekao je da identifikacija bin Ladena ukljucuje usporedbu njegovih uzoraka s uzorcima njegove majke i trojice sinova. "On je identificiran na više nacina. DNK analiza nije upitna", dodao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter