Je li na pomolu obnova koalicije SDP-a s IDS-om?

Oliver Arman, Maja Šarić i Marino Baldini (D. MEMEDOVIĆ)
Oliver Arman, Maja Šarić i Marino Baldini (D. MEMEDOVIĆ)

Iako su prethodno sazvali konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o aktualnoj političkoj situaciji, istarski SDP-ovci predvođeni Majom Šarić ni nakon inzistiranja novinara nisu željeli otkriti svoj stav o unutarstranačkom obračunu na relaciji Linić-Milanović koji bi mogao kulminirati nakon što smijenjeni ministar financija Slavko Linić uskoro, kako je i sam najavio, izađe s podacima koji će diskreditirati predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

Šarić je umjesto toga detaljno iščitala već poznate i analizirane rezultate izbora objavljene na stranicama državnog izbornog povjerenstva, rekavši da je Kukuriku koalicija u Istri polučila veliki uspjeh te da će i dalje raditi na tome da Istru i Hrvatsku učine još boljim mjestom za život.

No novinari su inzistirali da otkrije stajalište istarskih SDP-ovaca vezano uz sukob riječke struje i Iblerovog trga, na što je rekla da će se izjasniti tek nakon održavanja Glavnog odbora u Zagrebu koji će se održati ove subote. Ipak, između redaka moglo se iščitati da podržavaju Linića.

- Istarski SDP je po stavovima i razmišljanjima blizak primorsko-goranskom. To je jedan prijateljski odnos i definitivno moramo biti potpora jedni drugima, kazala je Šarić.

Između ostalog je iznijela i projekciju o broju mandata u Županijskoj Skupštini u slučaju da se danas održavaju izbori, a koja se temeljila na polučenom uspjehu Kukuriku koalicije na EU izborima. U tom bi slučaju SDP i partneri osvojili 33 od ukupno 45 mjesta u Skupštini, sedam bi pripalo HDZ-u, a ORaH bi dobio 5 mjesta.

Znači li to da se već sada ozbiljno razmišlja o obnovi koalicije s IDS-om u Istri s obzirom da su i ovi izbori pokazali da im je to očito formula za siguran uspjeh na Poluotoku, Šarić je odgovorila da je o tome još prerano govoriti i da svaka organizacija na razini gradova i općina odlučuje s kim će i hoće li koalirati.

- Znamo što znači koalicija i imamo rezultate samostalnih izlazaka i pokazalo se da nacionalna koalicija funkcionira, no na razini Županije trebamo prvo o tome razgovarati na stranačkim tijelima. Činjenica je da je SDP u Istri bio razjedinjen, no sada smo na dobrom putu i brzo ćemo imati rješenje. Ne razmišljam o raščišćavanju redova i nikada nisam podržavala čistke. Treba sjesti i razgovarati, a rezovi i izbacivanja nisu moj način rada. Svakome ću pružiti priliku, jer različitost u razmišljanjima nisu problem, već dodatna snaga, rekla je Šarić.

Komentirajući uspjeh Kukuriku koalicije u Istri kojoj je najviše glasova donio upravo kandidat IDS-a, Marino Baldini je konstatirao da je točno da je potonji dobio najviše glasova ali da je točno i to da  Jakovčić na ovim izborima nije izabran, jer u  Parlament ulazi kao zamjena kandidata koji je odustao. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter