Je li kredit za Kaštijun opravdan?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trenutno otvoreni postupak ocjenjivanja opravdanosti kreditiranja projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu prvi je takve vrste u Hrvatskoj i primjer za ubuduce, rekla je Milena Radoševic iz Zelene Istre na konferenciji za novinare u srijedu.

Naime, tvrtka Kaštijun kao investitor od Europske banke za obnovu i razvoj (EBOR) zatražila je kredit za izgradnju centra na Kaštijunu. Banka, da bi odobrila zajam, nalaže investitoru konzultaciju s javnošcu koja traje 120 dana.

- Javnosti mora biti pružena informacija o cemu se radi da bi gradani mogli uputiti pitanja i primjedbe. Nažalost, tvrtka Kaštijun nastavlja s lošom praksom manjkave komunikacije s javnošcu. Još jednom je umjesto potpune informacije i poziva na stvarno sudjelovanje javnosti objavljena "mikro-obavijest" u dnevnom tisku bez objašnjenja o kakvoj se proceduri radi i na koji nacin gradani mogu ponovno izraziti svoje mišljenje o projektu, rekla je Radoševic.

Istaknula je da se postupak, koji je zapoceo 17. srpnja i zatvara se 14. studenog, ponešto razlikuje od procedure procjene studije utjecaja na okoliš. Unutar 120 dana gradani imaju pravo postaviti pitanja i uputiti primjedbe te dobiti odgovore telefonom, e-mailom ili faksom.

Sve ce se primjedbe nakon završenog roka prevesti na engleski jezik i kompletna dokumentacija bit ce upucena u centralu EBOR-a u Londonu gdje ce strucnjaci evaluirati projekt. Radoševic je istaknula da ce udruga na svojim web stranicama objaviti dokumente EBOR-a koji reguliraju proceduru informiranja javnosti.

Gradani mogu dobiti na uvid materijale projekta u uredu Kaštijuna u Puli u Ciscuttijevoj 2, u prostorijama Istarske županije u Flanatickoj 2 te u uredu EBOR-a u Miramarskoj 23 u Zagrebu. Takoder, mogu preuzeti sve materijale s web stranice www.kastijun.hr. Pitanja mogu uputiti na broj telefona 638-199, na broj faksa 638-662 ili e-mail [email protected] i dobiti na njih odgovore u roku od 25 dana. Detaljna objašnjenja mogu tražiti u uredu Kaštijuna, a kontakt osoba je Irena Relic.


Podijeli: Facebook Twiter