Je li Karamarkova koalicija proustaška?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Muzej u Jasenovcu je "jugokomunistička tvornica laži", "nitko tko sebe smatra Hrvatom nema se pravo odricati Nezavisne države Hrvatske". To su stavovi Hrvatske čiste stranke prava (HČSP), koalicijske partnerice HDZ-a u najmanje dvije županije i pet gradova.

HČSP je u koaliciji sa strankom Tomislava Karamarka od prošlih lokalnih izbora. Udružili su se, s još nekoliko desnih stranaka, u splitskoj i šibenskoj županiji te u Vukovaru, Ivanić Gradu, Novskoj, Solinu i Podstrani.

U tih godinu dana glavna oporbena stranka tolerira ustaške ispade stranke Josipa Miljka. Prešutjela je prijeteću poruku koju je Miljak početkom prosinca prošle godine poslao ravnateljici Memorijalnog muzeja Jasenovac, kao i HČSP-ovo obilježavanje 10. travnja, dana utemeljenja NDH, u više hrvatskih gradova. U terminologiji sadašnje hrvatske opozicije HČSP se naziva "domoljubnom opcijom".

Stoga smo zatražili od HDZ-a odgovore na pitanja o ideologiji HČSP-a, ali ih već mjesec dana ne uspijevamo dobiti.

Evo dijela tih pitanja: "Kako HDZ komentira tužbu Josipa Miljka, predsjednika Hrvatske čiste stranke prava, kojom Miljak ravnateljicu Spomen područja Jasenovac Natašu Jovičić tereti za klevetu? Kako HDZ komentira tvrdnju Josipa Miljka, objavljenu na internetskoj stranici HČSP-a, da je Spomen područje Jasenovac 'jugokomunistička tvornica laži'? Kako HDZ komentira podatak da je HČSP 10. travnja u više hrvatskih gradova obilježio uspostavu NDH? Slaže li se HDZ s tim Miljkovim stavovima?"

Pitanja smo poslali 12. svibnja, ali odgovor nismo dobili. Dva puta razgovarali smo s glasnogovornicom HDZ-a Dajanom Antonijom Bebek.

Prvi put nas je zamolila da pričekamo dok ne prođu europski izbori. Drugi put nam je obećala odgovore poslati u petak, 6. lipnja, ali obećanje nije ispunila. Zaključujemo, dakle, da se HDZ odbija izjasniti o proustaškoj ideologiji svojega koalicijskog partnera te da je smatra prihvatljivom. Ili, kako je to formulirao Luka Podrug, HČSP-ovac iz Splita, 27. travnja prošle godine, na potpisivanju koalicijskog sporazuma: "Političke razlike među nama možda postoje, ali u ljudskom smislu svi smo isti".

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da HDZ prihvaća HČSP jer želi svaki glas s desnice. "Oni žele zahvatiti što šire mogu, od ekstremne desnice do centra, premda ne vidim kako bi stranka s plebiscitarnom podrškom Ruži Tomašić mogla podržati i Kolindu Grabar-Kitarović", kaže Puhovski. Podsjeća pritom da HDZ-ova koalicija s HSČP-om nije ništa neobično za kontekst današnje Europe.

"HČSP nije ni po čemu gori od Jobbika ili finskih desničara. Imajte na umu da je njemački neonacist izabran u Europski parlament! HČSP utoliko više nije tek lokalni folklorni prostakluk, nego postaje dio desničarske internacionale", konstatira Puhovski.

Nema "ustaškog cvijeća" u Jasenovcu

Nema nikakvog "ustaškog cvijeća" u muzeju u Jasenovcu. Potpisnik ovoga teksta posjetio je muzej na dan kada je Jutarnji list bez provjere prenio tvrdnje Udruge slobodarskih aktivista, objavljene na Facebooku. Udruga je ustvrdila da je cvijeće posađeno u obliku slova U te u bojama hrvatske šahovnice. Ovo drugo može biti točno – premda je cvijeće prošarano crveno-bijelo, a ne precizno u četverokutima – ali ono prvo nije. U muzeju u Jasenovcu nema cvijeća posađenog u obliku slova U. Usprkos tome, na temelju neprovjerenih glasina na muzej se sručila cijela lavina osuda: oglasio se Ephraim Zuroff iz Centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema, a neke antifašističke udruge u Hrvatskoj najavljuju pohod gaženja cvjetnih lijeha u muzeju.

Umjesto što progone himere, bilo bi mudrije da prosvjeduju zbog proustaških napada na muzej u Jasenovcu, kakve provodi Hrvatska čista stranka prava, koalicijski partner HDZ-a. (B. PAVELIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter