Je li kanal kod pošte važan?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon puknuca dijela starog austrougarskog kanala odvodnje kod glavne pošte u Puli, s obzirom na to da se u neposrednoj blizini s druge strane pošte uza zid Uljanika kopalo za novi kanalizacijski kolektor grada, nametnulo mi se pitanje poznajemo li mi kartu starih austougraskih kanala kojima je ocito premrežena ta lokacija, odnosno znamo li da je podzemlje oko pošte i uopce cijeli dio od Foruma, odnosno oko Foruma uz Uljanik prema tržnici nekada bilo ulaz mora u kopno. Cak su i stari graditelji iz doba Austrije radeci kanalizacijske cijevi odvodnje itekako vodili racuna o nekim pulskim specificnostima...

Sjetimo se, kad je bila eksplozija plina 2000. godine duž Splitske ulice, isto je uocena ogromna kanalizacijska cijev koja je, zatrpavanjem rive prilikom izgradnje brže ceste od Velog Vrha do kapetanije, ustvari djelomicno i zatrpana, pa je izmedu ostalog i to bio razlog nakupljanja opasnih plinova.

Dakle namece se pitanje uvažavamo li graditeljsko nasljede Austrije kad je rijec o staroj mreži kanalizacije da bismo izbjegli opasnost da stare cijevi postanu tempirane bombe prilikom izgradnje nove kanalizacijske mreže Pule, i mogu li se one nekako uklopiti u novu mrežu s obzirom na njihovo stanje, položaj i dimenzije? Cini mi se da je to jako važno pitanje jer izgleda da nam je svijet ispod asfalta u strogom centru grada velika misterija i da današnjim radovima možemo uciniti i veliku korist ili jednako veliku štetu za buducnost ne budemo li dobro znali gdje kopamo, koliko kopamo i po cemu hodamo.


Podijeli: Facebook Twiter