Je li derutan Muzil najrealnija opcija za smještaj migranata?

Izbjeglički val migranata prema Europi ne posustaje (AFP)
Izbjeglički val migranata prema Europi ne posustaje (AFP)

"Žao mi ih je, ali zašto baš Istra. I nas ima previše. Zatvorimo Učku što prije. Ne trebaju nam teroristi i talibani", samo su neki od negativnih, ali i vrlo čestih komentara i rasprava na društvenim mrežama nakon najava da bi upravo u bivšim vojnim objektima u Puli, bude li potrebno, država mogla osigurati smještaj za izbjeglice iz Sirije koje se nakon nedavnih brutalnih napada u Makedoniji trenutno nalaze na granici Srbije i Mađarske.

Šokantni prizori izmučene i prestravljene djece i beba obišle su svijet, a sada kada su izbjeglice pred našim vratima, svakim danom svjedočimo sve većoj licemjernosti društva u kojem živimo. Teško da je itko ostao ravnodušan na fotografije djece koja spavaju na cesti, polugola, gladna, iscrpljena  ali i na prizore na tisuće obitelji koje samo žele mir i sigurnost za svoju djecu. I ova humanitarna kriza koja se preko noći počela ticati i Hrvatske pokazat će kakvo smo društvo u cjelini, imamo li razumijevanja i empatije da pomognemo  tim ljudima. Prije svega ljudima, onda izbjeglicama.

Različit stav Vlade i IDS-a

U tom svijetlu, svakako je ohrabrujuća izjava premijera Milanovića koji je decidirano rekao da će Hrvatska pružiti pomoć, poručivši da su financije najmanji problem jer postoje izvori i resursi iz kojih se to može financirati, pokazavši tako opredijeljenost da Hrvatska objeručke ponudi pomoć.

S druge strane vladajući IDS u Istri, već na prvu, doduše  neslužbenu vijest o tome da se jedan od prihvatnih centara sprema u Puli, pokazao je negodovanje i oštar stav ponajviše zato jer bi se izbjeglice privremeno trebale smjestiti u bivše vojne objekte u kojima lokalna vlast vidi veliki investicijski potencijal.

U IDS-u tvrde da su nekadašnji vojni objekti već dugo napušteni i u derutnom stanju te stoga nisu prikladni za smještaj izbjeglica dodajući kako je apsurdno da se od svih mogućih lokacija u Hrvatskoj za izbjegličke centre spominju upravo nekretnine koje imaju ogroman investicijski potencijal. I iz njihovog bi se promišljanja ukratko moglo iščitati kako nemaju ništa protiv da se ljudima pomogne ali izbjeglice bi ipak trebalo smjestiti negdje van Istre.

Budući da Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) još nije javno otkrio potencijalne lokacije na kojima bi se konkretno u Puli ili Istri mogao osigurati prihvat, preostaje samo spekulirati gdje bi se to organiziralo. Jedna od opcija možda je Muzil kojeg je donedavno čuvala vojska pa za razliku od ostalih vojnih objekata poput  onih na Katarini, Valelungi i Monumentima nije toliko  devastiran i vjerojatno je i danas u stanju da bi se mogao organizirati smještaj.

No teško da u DUUDI-ju misle "predati" Muzil kada je i sam predstojnik tog ureda Mladen Pejnović jedan od članova Povjerenstva za praćenje realizacije projekta Muzil. Stoga ostaje samo nagađati na što se misli kada se kao jednu od prihvatnih baza spominje Pula. I jučer smo pokušali od glasnogovornice tog ureda Željke Šaponja dobiti pojašnjenje koje su to nekretnine na popisu, no kao i prošlog tjedna nismo dobili odgovor te nas je ponovno uputila na Ministarstvo unutarnjih poslova.

Ništa bez dodatnog ulaganja

Odavno je poznato da su nekadašnji vojni objekti na Katarini, Valelungi i Monumentima u katastrofalnom stanju. Propadaju i čekaju realizaciju turističkih projekata koji se godinama realiziraju samo na papiru. Iz fotografija koje pronalazimo u našoj arhivi vidljivo je da u ovom trenutku, bez značajnog ulaganja ne bi bilo moguće smjestiti te ljude osim ako ih se ne kani smjestiti među gole zidove.

I kakav takav krov nad glavom i pomoć bolja je varijanta nego ništa, no kada premijer Milanović izjavljuje kako novac nije problem, očito je da Vlada kani osigurati financijsku podršku da se potencijalni objekti u nekom optimalnom roku prenamjene za privremeni smještaj. Podsjetimo kako je lani MORH predao DUUDI-ju Muzil, kompleks Valovine i niz drugih napuštenih austro-ugarskih vojnih objekata diljem Istre. O tome hoće li se na kraju i Pula naći među gradovima koje će pružiti pomoć izbjeglicama, pa makar se tome zbog ugrožavanja "investicijskog potencijala" protivile lokalne vlasti, trebalo bi se uskoro vidjeti. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter