Je li Crveni Vrh golf igralište ili gradilište?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je golf teren Crveni Vrh pokraj Savudrije svecano otvoren 29. kolovoza, a dogadaj je uvelicao i predsjednik države Stjepan Mesic koji je s brojnom politickom elitom dao punu podršku nacinu rada ovog turistickog resora, saznajemo da igralište još uvijek nema sve potrebne dozvole za rad i da se uopce ne bi smjelo koristiti.

Naime, prema Zakonu o gradnji, golf tereni prije upotrebe trebaju ishoditi izvješce nadzornog inženjera, što je zamjena za uporabnu dozvolu. No, ovaj izvještaj tvrtka Rezidencija Skiper nije predala, što nam je potvrdila procelnica županijskog Odjela za prostorno uredenje i gradnju Grozdana Lovrecic.

"Za golf terene se ne izdaje uporabna dozvola vec se isti mogu poceti koristiti nakon dostave završnog izvješca nadzornog inženjera tijelu graditeljstva. U službenoj evidenciji Odsjeka za prostorno uredenje i gradnju Buje nema podataka o predanom završnom izvješcu", stoji u dopisu Lovrecic.

Veli da shodno tome ne može odgovoriti je li tvrtka Rezidencija Skiper prilikom gradnje golf igrališta ispoštovala sve mjere zaštite okoliša koje su propisane u rješenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva, a tice se zaštite voda, tla, šuma, i mjere vezane za otpad i korištenje pesticida i gnojiva na terenima.

- Nadzor nad poštivanjem uvjeta gradnje golf igrališta iz rješenja Ministarstva, kao i poduzimanje odredenih sankcija, nije u nadležnosti našeg odjela vec, buduci da se radi o gradnji, gradevinske inspekcije, dodala je Lovrecic.

Iz gradevinske inspekcije isticu da su tijekom nadzora utvrdili da je gradnja golf igrališta još u tijeku (!) i da ne postoji završno izvješce nadzornog inženjera te nastavljaju s nadzorom.

- Mjere zaštite okoliša nakon izdavanja uporabne dozvole, odnosno izvješca nadzornog inženjera, nadgledaju inspekcije ovlaštene za nadzor pojedinih sastavnica okoliša, inspekcija zaštite okoliša, sanitarna, vodopravna i druge po potrebi prema izdanim uvjetima, veli glasnogovornica Kata Gojevic iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva.

Od direktorice Rezidencije Skiper Ljubice Marfan smo zatražili objašnjenje zbog cega su otvorili golf igralište iako još nemaju potreban dokument, ali odgovor nismo dobili. U meduvremenu, igralište ne samo da je otvoreno, vec se na njemu igralo i održavao golf turnir mjesec i po dana prije službenog otvorenja premda je, kako tvrdi gradevinska inspekcija - još uvijek rijec o gradilištu, a ne igralištu!

 


Podijeli: Facebook Twiter