JazzIstra Orchestra: Gremonos na salsu!

JazzIstra Orchestra u latino stilu
JazzIstra Orchestra u latino stilu

Iako se činilo da nakon uspješnog prošlogodišnjeg starta u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula više nema snage i da će JazzIstra Orchestra ostati zapamćen tek kao ansambl koji je "plesao jedno ljeto", sinoć su se vratili, i to u velikom stilu, na koncertu u sjedištu pulske Zajednice Talijana. JazzIstra Orchestra Goes Latin! bio je naziv koncertnog programa kojim su okupljeni istarski jazzeri i njihovi gosti, predvođeni Mironom Hauserom, rasplesali punu salu Circola, i to puna dva sata ritmovima salse, latin jazza, kubanskog sona, a vratili su se i korijenima Kube kroz rumbu.

Za ovu posebnu priliku imali su i dva vrlo posebna gosta. Bili su tu Hrvoje Rupčić, provjereni domaći majstor kada se radi o latino glazbi što je dokazao svih ovih godina uspješno vodeći grupu Cubismo, no zvijezda večeri, ako ga tako možemo nazvati a da pritom ne stavimo u drugi plan i ne omalovažavamo trud ostatka ekipe, zasigurno je bio kubanski udaraljkaš i pjevač Lazaro Ahmed Hierrezuelo Zumeda. On je pjevao, svirao i iscijedio litre znoja kako bi motivirao publiku.

Lingvističko mentoriranje

Neki su plesali, neki su pljeskali, neki jednostavno uživali, ali JazzIstra Orchestra uspio je već od prvih taktova proširiti dobru vibru Circolom. Ta dobra vibra, to raspoloženje ovdje je nastalo kao rezultat uigranosti članova orkestra i njihove mladalačke energije i entuzijazma začinjenog karakterističnim humornim situacijama koje su proizlazile iz komunikacije Zumede s Rupčićem i Hauserom. Zumed je svoj španjolski spajao sa slovenskim i kombiniravši ga malo s hrvatskim pa je tako uz Rupčićevo stručno lingvističko mentoriranje nastao poziv "Gremonos!" Zumeda se možda i bakće s jezikom, ali zato mu energije ne nedostaje, nje ima i suviše.

Dok orkestar svira, na podij ispred same pozornice koji nije zauzet stolicama izlaze plesači i plesačice plesnog centra Studio iz Pule predvođeni Fabrisom Radinom i Rosemarie Miletić, a oni koji nisu plesali ispred bine, to su činili u prikrajku sale i hodniku.

Sjajne izvedbe

Na repertoaru su skladbe poput uvodne "Descarga (vilato)", zatim "El menu", "Mi gente", "Quimbara" i završne "Elena, Elena". Iza svih tih sjajnih izvedbi stoje domaće jazz snage koje je okupio trubač Branko Sterpin i sinoć predvodio pulski trombonist Miron Hauser, a orkestar čine i Robert Mikuljan, Luka Žužić, Toni Turković, Jovana Joka, Uglješa Novaković i Luka Vrbanec, Leon Brenko i Petar Bazdanović. Gosti su osim Rupčića te Zumede i Andrej Štrekelj i Jure Čehovin te Ivana Hauser. (Mladen RADIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter