Jazzeri svjetskog glasa u Porecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porecki ce jazzoljupci ovog ljeta imati prilike uživati u osam koncerata domacih i stranih izvodaca predvidenih u sklopu 14. sezone Jazza u lapidariju.

Prvi je zakazan za veceras, a cast da otvore glazbenu sezonu u jedinstvenoj atmosferi lapidarija Zavicajnog muzeja Poreštine pripala je hrvatsko-slovenskoj kombinaciji jazzera: pjevacici Francisci Fis i njezinom pratecem triju u sastavu Ivan Kapec na gitari, Nikola Matošic na kontrabasu i Janko Novoselic na bubnjevima.

Tjedan dana kasnije nastupa mlada jazz, blues i R'n'B interpretatorica Thana Alexa Pavelic, Amerikanka hrvatskog podrijetla s prebivalištem u New Yorku.

Osim u ulozi pjevacice, Pavelic se iskazala i kao kompozitorica i aranžerka te uspješna sudionica medunarodnih festivala i jazz radionica. U lapidarij stiže u pratnju trija koji cine Elvis Penava, Goran Rukavina i Ratko Divjak.

Protagonist posljednjeg srpanjskog koncerta je Talijan Simone Zanchini, jedan od najzanimljivijih i najinovativnijih europskih harmonikaša. Njegovo glazbeno istraživanje krece se granicama suvremene glazbe, kao i eksperimentima s zvucima akusticnih i elektricnih instrumenata te raznih drugih smjerova. U tome ce mu pomoci slovensko-nizozemski kvartet sastavljen od dva Ratka - gitarista Zjace i bubnjara Divjaka, uz gitarista i kontrabasista Johnnya Tevredena.

Nekoliko dana kasnije koncert se iznimno seli na Trg slobode gdje nastupa Gwen Hughes, temperamenta jazzistica odrasla u glazbenom ambijentu americke Atlante cijom je najboljom jazz pjevacicom proglašena tri godine za redom. Njezina je glazba spoj bluesa, funka, etno jazza i pop rocka, najcešce okarakterizirana kao "rusticni jazz". U nastupu je prati International gang koji cine Žiga Stanonik, Masej Kovacevic, Mirko Cisillino, Giovanni Toffoloni i Tomi Purich.

Kolovoz ce obilježiti nastupi nizozemskog glazbenika Stana Mitrovica, izvodaca na tenor saksofonu i bas klarinetu, uz pratnju Zjace, Tevredena i Bena Schrodera. Slijede koncerti dvaju slovenskih jazzista: saksofonista Erika Marencea uz Nikolu Matošica i Gašpera Bertoncelja, te tjedan dana kasnije onaj Uroša Perica i Bluenote Quarteta u sastavu Peter Rizmal, Mladen Melanšek, Rebemak Tomi i Bojan Bahc.

"Jazz in lap" sezonu zatvaraju talijanski blues gitarist Mike Sponza i njujorška pjevacica impresivan glasa Joyce Yuille.


Podijeli: Facebook Twiter