Jazz virtuozi u Gandusiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I opet, zahvaljujuci Gandusiani, istarska je publika, imala prigodu poslušati izvrstan jazz koncert mladih cikaških umjetnika, clanova The Frame Quarteta. Rijec je o kvartetu koji predvodi Ken Vandermark, jedan od najtraženijih free jazz saksofonista kojeg je 2004. godine All About Jazz (new York) proglasio glazbenikom godine, a cetiri godine kasnije postaje i ponovni vlasnik laskave titule jednog od 40 Heroja kulture u Cikagu.

Na rovinjskom su nastupu, koji se održao u sklopu europske turneje, americki glazbenici predstavili svu ljepotu nepredvidljivog jazz izricaja koji posebnim cine improvizacije. Upravo ovaj koncert je pokazao da su muzicari - bilo da je rijec o Timu Daisyju za bubnjevima, Fredu Lonberg-Holmu za violoncelom, Natom McBrideom, za bas gitarom i kontrabasom ili samom Ken Vandermarkom za saksofonom - jednakovrijedni i važni za ukupni dojam izvedene kompozicije.

U nekim se trenucima, posebice zbog nadahnutih solo izvedaba, cinilo da svaki od glazbenika vodi glavnu rijec. Medutim, izvrsnom komunikacijom izmedu njih ta je pretpostavka bivala zanemarivana nauštrb spoznaje da se radi o doista velikim i bravuroznim glazbenicima. Njihov je neosporni talent i rovinjska publika, pljeskom i glasnim odobravanjem, prepoznala.

Inace, Vandermarkov glazbeni izricaj koji izvodi i predstavlja s kolegama, odmak je od tradicionalnog jazza i jedna od nacina ukazivanja na mogucnosti drugacijeg spajanja kompozicija i improvizacija. O njegovoj je glazbi vec napisano da "koristeci nijanse rock undergraunda, suvremenih kompozicija i filmske glazbe Ennija Morriconea, Vandermark stvara cjelinu ciji izricaj zvuci drugacije, a koji u kombinaciji s brojnim improvizacijama stvara nepredvidljiv rezultat na sceni".

I odista, sve glazbene sladokusce koncert The Frame Qarteta je oduševio pa je i poziv na bis u zamracenom Gandusiju, koji je na trenutak poprimao obrise jazz kluba u kojem je samo do potpunog ugodaja u ustima i nirvane nedostajao dobar okus viskija i dim cigarete, bio sasvim spontan, prirodan ali i ocekivan.


Podijeli: Facebook Twiter