Jazz u interpretaciji najboljih mladih glazbenika


Europsku turneju JM Jazz World Orchestra zaključio je u utorak koncertnim nastupom na pozornici Balwan Cityja u Grožnjanu, na trećoj večeri festivala Jazz is Back! BP. Riječ je o ponajboljim mladim jazz glazbenicima, ukupno njih 17 iz 14 zemalja s četiri kontinenta, a koji su članovi ovog orkestra postali nakon što su u konkurenciji više od 100 prijavljenih glazbenika pred žirijem pokazali da su najbolji.

A takav je bio i predstavljeni koncertni program - brojnoj publici mladi glazbenici, koje je pripremio i vodio američki trombonist Luis Bonilla, servirali su više od tri sata vrhunske virtuozne temperamentne svirke, što kroz izvedbu jazz standarda tako i kroz autorske skladbe, poput kompozicije "58" i "I Talking Now" Luisa Bonille, a na repertoaru se našao i hommage preminulom bardu hrvatskog jazza, vibrafonistu i skladatelju Bošku Petroviću koji je dugo godina vodio festival Jazz is Back! kao i Ljetnu jazz školu, te je JM Jazz World Orchestra izveo Petrovićevu "I Love You Zagreb Jazz Quartet".

Uz orkestar se kao solist predstavio i njihov voditelj, trombonist Luis Bonilla, a isto su učinili i svi članovi orkestra, koji su u solo dionicama pokazali da, iako vrlo mladi, da su vrlo vješti glazbenici koji tehnički i interpretacijski mogu dati izuzetno kvalitetno i kreativno vlastito viđenje glazbe. U nekoliko skladbi se orkestru pridružio i gitarist Elvis Stanić, a iako je ovaj orkestar počeo s radom početkom srpnja u Grožnjanu, u svega tjedan dana Luis Bonilla je pripremio ove mlade glazbenike da svojim umijećem pariraju bilo kojem svjetskom jazz ansamblu, što su već i dokazali na koncertnim pozornicama u Švicarskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji, te u konačnici i pred domaćom publikom u Grožnjanu, a publika ih je pak ispratila glasnim aplauzima.

Ovogodišnji, 16. po redu festival Jazz is Back! BP počeo je u nedjelju koncertom Jazz orkestra HRT-a i pjevačice Valerije Nikolovske, a festival su prigodnim govorom otvorili članovi organizacijskog tima - načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz, Dubravka Dujmović Kušan iz Hrvatske glazbene mladeži, Mojca Makovac iz Međunarodnog kulturnog centra HGM-a Grožnjan te Rino Duniš iz Polivalentnog kulturnog centra Grožnjan. U ponedjeljak su se pak predstavili polaznici upravo završene radionice Ethno Croatia, u sklopu koje su pod vodstvom Masie Greenwood iz Velike Britanije te Nenada Kovačića i Gorana Farkaša polaznici usvajali znanje o hrvatskoj tradicijskoj glazbenoj kulturi, ali i o nasljeđu drugih kultura čiji baštinici sudjeluju u ovom međunarodnom kampu. U četvrtak na festivalu Jazz is Back! BP nastupaju Dina Rizvič & Friends te Elvis Stanić Group, a koncert počinje u 21.30 sati. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter