Jazz u Grožnjanu ima sigurnu buducnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve je u subotu u Grožnjanu bilo u duhu poznatog barda jazza i inicijatora grožnjanskih jazz veceri Boška Petrovica - vecer je zapocela s Eno jazz clubom Cento Vendemmie, gdje su posjetitelji degustirali 40 vrsta vina 15 istarskih vinara, a sve to popraceno i jelima od tartufa za koje su se pobrinuli Zigante tartufi.

Svi vinari koji su se predstavili - Franc Arman, Clai, Pilato, Radovan, Leonardo Palcic, Marjan Arman, Matoševic, Poletti, Jurij Hlupic, Coronica, Peršuric, Zigante, Deškovic, Kozlovic i Kabola - redom su poceli održavati prezentacije istarskih vina u sklopu ovog grožnjanskog festivala na inicijativu Boška Petrovica, a kako je i grožnjanski nacelnik Rino Duniš podsjetio u pozdravnom govoru prisjecajuci se mnogih druženja s BP-jem: "Odavno smo ustanovili da jazz i malvazija idu jako dobro skupa".

A glazbeni hommage ovom europskom ambasadoru jazza, pod nazivom BP Memorial odali su njegovi najbliži suradnici - pijanist Neven Frangeš, basist Mario Mavrin, bubnjar Ratko Divjak, gitaristi Elvis Stanic i Primož Grašic, zatim profesori Ljetne jazz škole HGM-a, kontrabasist Ewald Oberleitner, bubnjar Howard Curtis i saksofonist i voditelj Big Banda Sigi Feigl, a nastupio je i Boškov ucenik, slovenski vibrafonist Vid Jamnik.

Oni su izveli repertoar skladbi Boška Petrovica, poput «Sky Over Grožnjan», «Davor's Moon», «Cherokee Fields Forever» i druge, ali i standarde koje je BP rado izvodio, poput «Bag's Groove» kojom je redovno otvarao koncerte.

Izuzetno brojna publika koja je do posljednjeg mjesta ispunila prostor Balwan Cityja bucnim je aplauzima nagradivala muziciranje ovih redom vrsnih glazbenika, a kiša je pak sacekala do samog kraja koncerta i pocela padati za izvedbe posljednje skladbe «Samba de Pipi».

Svatko od glazbenika koji su u subotu nastupili ima brojne anegdote iz suradnje s Boškom, a nešto više o tome rekao nam je Vid Jamnik, koji trenutno pohada cetvrtu godinu na konzervatoriju u Klagenfurtu:

- Prvi put sam došao u Grožnjan kao 11-godišnjak, te me Boško šest godina poducavao ljeti u grožnjanskoj Ljetnoj jazz školi HGM-a.Jamnik, koji danas, kao 16-godišnjak, vodi vlastiti Vid Jamnik kvartet, te svira još u sastavima Stick Control, Aleš Rendla sekstetu te cesto suraduje s mnogim drugim glazbenicima.

S nasljedem koje je BP ostavio kroz poducavanje brojnih ucenika u grožnjanskoj školi, kao i tradiciju koju se stvorio organizacijom festivala, jazz u Grožnjanu ima sigurnu buducnost.

O kakvom je nasljedu rijec, najbolje govori koncert HGM A Banda, koji je zbog lošeg vremena održan u koncertnoj dvorani Kaštel. Nastupili su mladi glazbenici, od kojih su mnogi pohadali grožnjansku Ljetnu jazz školu HGM-a, a ove godine su u svega pet dana pod vodstvom dirigenta Sigija Feigla pripremili zahtjevan jednosatni repertoar jazz standarda.

Grand finale koncerta s izvedbom skladbe «The Heat's On» izmamilo je burne aplauze publike, koja je takoder i tijekom cijelog koncerta aplauzima nagradila odlicnu svirku i brojne solo dionice clanova HGM A Banda, ili kako ga je Feigl nazvao Grožnjan Workshop Big Band.


Podijeli: Facebook Twiter