Jazz u Balama: Gypsy swing i Denise Jannah

Funambolique pod baljanskim kaštelom
Funambolique pod baljanskim kaštelom

Na završnoj večeri 6. Last Minute Open Jazz Festivala brojni posjetitelji su pod drevnim kaštelom u nedjelju imali prilike čuti izvođače dva jazz pravca. Prvi je nastupio Damir Kukuruzović Gipsy Swing Quartet. Kukuruzović, poznati glazbenik i promotor jazza je predvodnik gipsy swinga na ovim prostorima, nastalim na fuziji jazza i ciganske glazbe.

U nastavku posljednje večeri festivala nastupio je Denise Jannah New Quartet. Denise Jannah Zeefuik, porijeklom sa Surinama, prvo je ime nizozemskog jazza i jedna od najboljih svjetskih vokalistica.

Na našem najvećem neprofitnom jazz festivalu u pet dana su nastupili Etienne Mbappe & Su La Take, Djabe Group, Luca Ciarla Ouartet, Anke Helfrich & Ratko Zjača, Kombinat Band, Vasko Atanasovski Trio, Funambolique, Damir Kukuruzović Gipsy Swing Quartet i Denise Jannah. Ove godine festival sa 70-tak izvođača se širi, pa će se drugi dio održati u Korčuli, gdje će u jazz izdanju nastupiti i Oliver Dragojević.

Predzadnju, četvrtu večer 6. Last Minute Open Jazz Festivala u subotu  je otvorio četveročlani tršćanski bend Funambolique.

U svojem nazivu bend nosi i nastavak Theatre Jazz, koji pokazuje od kuda je krenulo njihovo muziciranje. Nastao je naime iz kazališnih iskustava, iz kojih je krenuo ansambl koji nastupa po svjetskim jazz festivalima. Njihovi se projekti temelje na multikulturnim izvedbama, pa se njihova live glazba s koncerata koristi i kao i soundtrack za kazalište i filmove.

U nastavku je nastupio Vasko Atanasovski Trio. Frontman trija, skladatelj i glazbenik Vasko Atanasovski, poznat je po raznovrsnim suradnjama sa svjetski poznatim jazz, rock, klasičnim i tradicionalnim glazbenicima, te jedinstvenim majstorskim pristupom svim stilovima glazbe. Uz njega u bendu
nastupaju bubnjar, udaraljkaš i virtuoz Marjan Stanić te akademski obrazovani gitarist Dejan Lapanja,

Uz zaraznu vedrinu i plesne inspiracije virtuozni se trio vješto kreće između različitih
glazbenih stilova, kao što su klezmer, Gypsy swing, polka čoček i jedinstvene kombinacije šansone i alter-popa. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter