Jazz premijera operne dive

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi plodovi rada ovogodišnje Ljetne jazz škole HGM-a predstavljeni su u petak na pozornici Balwan Cityja u sklopu 11. festivala Jazz is Back! na veceri pod nazivom Jazz Birds. Sedam pjevacica ucilo je puna dva tjedna jazz pjevanje pod mentorstvom talijanske jazz pjevacice Anne Lauvergnac, a nastup mladih pjevacica upotpunilo je i gostovanje dvije pjevacke legende - hrvatske operne dive Dunje Vejzovic te austrijskog pjevaca talijanskih korijena Maurizija Nobilija.

Iako mlada, Nika Turkovic vec je dobro poznato ime na domacoj sceni, a osim nje, nastupile su i Dorotea Talajic, Mia Marenic, Ana Ljutic, Natasha Avery, Alma Dželil i Nathalie Gregori, koje su uz pratnju benda u sastavu pijanista Hrvoja Gallera, kontrabasista Ewalda Oberleitnera i bubnjara Jerka Jurina otpjevale niz standarda, poput "Besame Mucho", "In a Sentimental Mood" i druge.

Kao uvertira u vecer vokalnih solista nastupio je bend Hot Club de Istra, pobjednici ovogodišnjeg natjecaja Imagine, a koji cine Aldo Foško, Marko Roce, Mateo Paulišic, Dominik Ujcic i Donat Gnjatovic, te im se kao gost na gitari pridružio Orjen Ridanovic, pa su izveli tri popularna gipsy swing klasika – "Dark Eyes", "Minor Swing" i "Swing Gitan".

I mentorica Anna Lauvergnac predstavila se brojnoj grožnjanskoj publici te je izvela nekoliko skladbi solo, kao i u duetu s Mauriziom Nobiliom, talijanskim pjevacem koji djeluje u Grazu, gdje nastupa kao jazz pjevac te se bavi pedagoškim radom i skladanjem.

Vecer je završila dugoocekivanim nastupom operne dive Dunje Vejzovic, koja je uz pratnju pijanista Cornelisa Witthoefta i Emila Spanyija te kontrabasista Ewalda Oberleitnera i bubnjara Howarda Curtisa izvela skladbe "As Time Goes By", "Slap That Bass", "Begin the Beguine" i druge. Grožnjanski nastup, kako nam je rekla sama Dunja Vejzovic, njen je prvi nastup ikad s jazz repertoarom uz pratnju benda.

"Cijeli život sam željela pjevati jazz, no nisam si to mogla dozvoliti kao glazbenica koja se bavi klasicnom glazbom. Danas si to mogu dozvoliti - lani sam bila u Grožnjanu, gdje sam održala majstorski tecaj, i baš sam bila na završnom koncertu, koji mi se dopao i dobila sam želju da i ja ovdje zapjevam jazz", kaže Dunja Vejzovic, koja nam je otkrila i da joj je najdraži jazz skladatelj George Gershwin. (T. TIDIC)

Dunja Vejzovic i Stefan Milenkovich u Grožnjanu

Po završetku ovogodišnjeg festivala Jazz is Back! i Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži, u Medunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži dolaze operna diva Dunja Vejzovic i violinisticki virtuoz Stefan Milenkovich.


Vejzovic je i ovom prilikom, na Majstorskom tecaju pjevanja, u razdoblju od 1. do 5. kolovoza, s okupljenim polaznicima podijeliti bogatstvo svog znanja i iskustva. Violinist Stefan Milenkovich održat ce, pak, Majstorski tecaj violine u razdoblju od 1. do 3. kolovoza. Po završetku tecajeva održat ce se završni koncert polaznika u grožnjanskoj koncertnoj dvorani Kaštel.


Podijeli: Facebook Twiter