Jazz orkestar HRT-a svirao pod ravnanjem L. Žužića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predzadnji ovosezonski koncert iz sezone Jazz orkestra HRT-a, održan 22. svibnja 2013. u Studiju Bajsić HRT-a, bio je u znaku stvaralaštva dvojice mladih, ali već afirmiranih glazbenika, Luke Žužića, iz Tara, i Andreasa Marinella. Oni su, svaki u svojem dijelu programa, ravnali Orkestrom.

Prvi dio koncerta bio je posvećen stvaralaštvu Luke Žužića, dobitnika nagrade Status i jednog od najznačajnijih hrvatskih jazz glazbenika mlađeg naraštaja.

Naime, Žužić je diplomirao glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, područni odsjek Rijeka, u klasi prof. Vladimira Babina, te trombon na Akademiji za glazbu i dramske umjetnosti u Grazu.

Žužić je postao jedan od najtraženijih mladih hrvatskih jazz glazbenika. Stalni je član nekoliko malih sastava, a za neke piše aranžmane, primjerice za Tamara Obrovac Transhistria Electric i Ines Tričković Sekstet.

Koncert je započeo izvedbama tradicijskih pjesama "Sako leto ima nekaj novega" i "Vehni, vehni fijolica", a nastavljen je skladbom "Epitaf" Boška Petrovića, jednog od njegovih mentora.

U toj je izvedbi solo svirao Marinello, ovaj put u ulozi sopran saksofonista. Skladbom "Changes" Žužić se predstavio i kao skladatelj, a svoj je nastup zaključio izvedbom Runjićeve skladbe "Lamento" u kojoj se kao gošća pridružila pjevačica Ines Triković.

Ništa manje uvjerljiv nije bio drugi dio koncerta koji je pripao Andreasu Marinellu, saksofonistu koji je također diplomirao na Akademiji za glazbu i dramske umjetnosti u Grazu, ali i Akademiji za glazbu u Kölnu, te klasični saksofon na Akademiji za glazbu i dramske umjetnosti u Beču.

Jazz orkestar HRT-a izvodio je njegova djela "Unbearable Simpleness" i "Inclined Plane", te tradicijsku "Čula Jesam", kao i "Prvom gradu" Željka Kovačevića i "Let Down" Radiheada, sve u njegovim aranžmanima. Osim što je suvereno vodio Orkestar, predstavio se kao maštovit autor koji ima viziju, a ona se zasniva na suvremenom jazz rukopisu.

U skladbi "Na me pogled tvoj obrati" u Marinellovom aranžmanu, koju su izveli u dodatku koncerta, Žužić i Marinello su zajedno zasvirali predstavivši se i uvjerljivim improvizatorima. (D. HRVOJ/NL)

Luka Žužić nije jedini predstavnik Istre u Jazz orkestru HRT-a. Uz njega tu su još trojica vrsnih mladih jazz glazbenika. To su Puljani Miron Hauser koji svira trobombon i Branko Sterpin, trubač, te bubnjar Adriano Benobić iz Roča. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter