Jazz je odabrao mene, a ja ga pokušavam ne razočarati

Mario Biondi
Mario Biondi

Mario Biondi jedan je od najljepših muških vokala svjetske glazbene soul-jazz scene, poznat po hitu "This Is What You Are" a u organizaciji Menarta nastupit će u utorak u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog i bit će to njegov prvi nastup u Hrvatskoj u njegovoj skoro 30 godina dugoj karijeri. Većina ljudi zna za pjesmu "This Is What You Are", no ne povezuju je s licem izvođača. Biondi je unatoč tome stekao vjerne poklonike u cijeloj Hrvatskoj pa i u Istri te su organizirali klub obožavatelja.

Biondi, pravim imenom Mario Ranno rođen je u Cataniji, na talijanskom jugu i iza sebe ima šest albuma od kojih je zadnji "Sun" objavljen prošle godine, a zbog njegovog upečatljivog, dubokog glasa, uspoređuju ga s legendarnim Barryjem Whiteom. Na prvom albumu "Handful of Soul" kombinirao je klasike s novim pjesmama i postigavši platinastu nakladu. Drugim studijskim albumom "If" ostvaruje komercijalni uspjeh s čak tri platinasta izdanja, a najavljivan je radijskim singlom "Be Lonely". Prije točno četiri godine objavio je i drugi album uživo "Yes, You" snimljen na potpuno rasprodanoj ljetnoj turneji po Italiji.

Nama je ispričao kako se probio na vrh glazbene scene i kako je bilo surađivati s imenima kao što su Burt Bacharach, Renatom Zerom i drugima.

- Prije svega, što možemo očekivati od vas na koncertu u Zagrebu?

- Ne želim imati očekivanja, jer onda se na ovaj ili onaj način ostane razočaran. Volim vidjeti na što naiđem. Volim upoznati osobe, stisnuti im ruku i vidjeti što će se iz toga izroditi… Ne poznam tamošnju publiku i čeka me zadovoljstvo da je upoznam.

- Imate li kakvu poruku za vaš klub obožavatelja u Hrvatskoj?

- Nadam se da će im ovaj koncert moći pokloniti velike emocije.

- Tko je otkrio vaš pjevački talent?

- Bio je to moj otac, otkad sam bio jako mlad činio me da pjevam prvo u crkvi a onda i na svojim priredbama.

- Tko su bili vaši omiljeni pjevači i tko je od njih najviše utjecao na vas?

- Ima ih puno, ali ovako na prvu loptu dolaze mi na pamet Al Jarreau, Lucio Dalla, Pino Daniele. No općenito sam slušao svašta kako bih "posložio" pravce i stilove, bez da preskočim ikoga, od Edoarda De Crescenza do Quincyja Jonesa.

- Zašto ste odabrali baš jazz, što ste našli u ovom glazbenom pravcu što niste mogli pronaći drugdje?

- Jazz je odabrao mene, a ja ga pokušavam ne razočarati.

- Je li vam bilo teško pronaći mjesto pod suncem na talijanskoj sceni koja, kao što je poznato, obiluje sjajnim pjevačima?

- Jako sam se namučio da bih ostao u igri. Početničke muke,  zborovi, session glazbenik. I puno sam puta primio odbijenice. Ali nije problem u Italiji, za postići nešto treba uspjeti doprijeti do publike. Svatko mora naći način da dirne ljude. Nije bitno počinje li se u kutu neke rupe ili na trgovima. Publika je ta koja odlučuje i to je konstantna borba. Nikad se nisam predao i svaki put kada se nađem pred problemom, suočim se s njim.

- Zašto ste odabrali prezime Biondi kao pseudonim?

- Izabrao sam umjetničko ime kao sjećanje na prezime koje je moj otac koristio kroz svoju umjetničku karijeru.

- Talijanski jezik je poznat kao jezik velikih pjesnika, pjevača pa i kao jezik ljubavi, koji se govori u skoro cijelom svijetu. Pa onda kako to da je tako puno vaših pjesama na engleskom?

- Sigurno ne koristim engleski kako bih negirao svoje korijene nego više radit toga kako bih se suprotstavio običajima i predrasudama i pokazao da čak i jedan Talijan, štoviše jedan umjetnik s krajnjeg juga, može dobiti podršku u svijetu pa i u Italiji i to pjevajući na jeziku koji nije njegov.

- Pjesma "This Is What You Are" je postala veliki hit. Je li vas možda strah da ćete postati "zatočenik" te pjesme, da će ona gurnuti u drugi plan ostale vaše skladbe?

- Vjerujem da ne treba nikad zaboraviti odakle dolazite i što ste. Ako to učinite, izgubit ćete svoj životni put. Zato ne mislim da bih mogao postati zatočenik svoje prošlosti.

- Surađivali ste s Renatom Zerom, Claudijom Baglionijem, Pinom Danieleom, Burtom Bacharachom i mnogim drugima. Koja vam je od tih suradnji ostala najviše u sjećanju?

- Ne može se odabrati, sve su to veliki umjetnici i s velikim dijelom njihovih pjesama družio sam se dok sam glazbeno odrastao. Mogu samo reći da sam bio podržan od ovih velikih umjetnika i da je bilo sjajno upoznati ih. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter