Jazz iz Back!: koncert za Boška Petrovića


U znak sjećanja na osnivača i dugogodišnjeg voditelja grožnjanskog festivala Jazz is Back! i Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži, jazz barda, vibrafonista, skladatelja i pedagoga Boška Petrovića, u utorak navečer u Grožnjanu je priređen bogat četverosatni program - čak dva koncerta i predstavljanje eno jazz kluba, u sklopu kojeg su se predstavili vinari Dešković, Zigante, Kabola, Kozlović, Clai, Coronica, Hlupič, Leonardo Palčić, Poletti, Matošević, Radovan, Pilato, Marjan Arman, Franc Arman i Peršurić, a degustacija vina upotpunjena je i degustacijom tartufa Zigante.

Tom prigodom u Grožnjan su došli brojni suradnici Boška Petrovića, prijatelji, glazbenici, načelnici i gradonačelnici, a među njima je bio i istarski župan Ivan Jakovčić.

Program je otvoren u koncertnoj dvorani Kaštel, gdje je nastupio trio Jazz Continuo koji čine Boškov učenik, vibrafonist Vid Jamnik, basist Mario Mavrin i gitarist Primož Grašič. Posebnost ovog sastava je da izvode isključivo skladbe Boška Petrovića, kao i skladbe koje je BP rado izvodio, da bi se, kako je istaknuo Grašič, sačuvala njegova ostavština, pa su tako izveli skladbe "With Pain I Was Born", "Zagreb by Night", "Sigurd's Garden" i "Cherokee Fields Forever".

O radu i životu Boška Petrovića govorili su grožnjanski načelnik Rino Duniš i voditelj škole i direktor festivala Jazz is Back! BP Neven Frangeš, koji su se prisjetili brojnih zanimljivih anegdota proživljenih s BP-jem, istaknuvši njegovu svestranost, a Duniš je dodao da ga je upravo zbog toga prozvao "maestro della vita".

Koncertni program se nakon degustacije vina i jela od tartufa u loži premjestio na tradicionalnu festivalsku pozornicu Balwan City, gdje su nastupili svi mentori Ljetne jazz škole HGM-a uz pojačanja - vibrafonista Vida Jamnika i gitarista Primoža Grašiča. Uz njih su zasvirali i pijanist Neven Frangeš, trombonist Luis Bonilla, trubač Lasse Lindgren, pjevačica Deborah Brown, gitarist Elvis Stanić, bubnjar Klaus Furstner, basist Mario Mavrin, kontrabasist Ewald Oberleitner i saksofonist Charlie Miklin.

U bogatom koncertnom programu za publiku koja je do posljednjeg mjesta ispunila prostor Balwan Cityja izveli su razne skladbe Boška Petrovića, kao i neke jazz standarde koje je volio izvoditi, poput "Bag's Groovea", "Djanga" i druge. Koncert je završen maestralnom izvedbom Petrovićeve skladbe "Cherokee Fields Forever" kada su na pozornici zasvirali gotovo svi sudionici ovog koncerta, a publika ih je ispratila dugim, upornim aplauzom. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter