Jazz is Back! u cast Bošku Petrovicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvanaesto izdanje Jazz is back! BP otvorili su pred mnogobrojnom publikom grožnjanskog Balwan Cityja opcinski nacelnik Rino Duniš i novi umjetnicki direktor popularnog festivala Neven Frangeš. Ucinili su to prisjecajuci se hrvatskog jazz velikana i utemeljitelja ove manifestacije Boška Petrovica, bez patetike, upravo kako bi on to volio, posvecujuci mu festival koji ce nastaviti prema njegovoj želji i na njegov nacin, slaveci život i dobru glazbu.

- Thank you, Boško, wherever you are!, porucio je Duniš, popracen dugotrajnim aplauzom, zahvaljujuci mu za sve što je u Grožnjanu napravio.

U prvoj od 20 vrucih muzickih noci s koncertima jazz, blues i etno glazbenika iz brojnih zemalja svijeta, nastupio je guru talijanskog bluesa, gitarist, pjevac i skladatelj Mike Sponza sa svojim Blues conventionom. Sponza je u Grožnjanu prvi put gostovao prije deset godina na poziv Boška Petrovica, i od tada se uvijek rado vraca, nerijetko s vrsnim kolegama glazbenicima iz Velike Britanije i SAD-a, na radost ljubitelja njegove kombinacije bluesa, soula i rock'n'rolla, majstorskih izvedbi i tona pozitivne energije.

Za ovu je prigodu odlucio prvi put predstaviti nešto sasvim novo, projekt u kojemu sudjeluje dvojica puhaca i koji namjerava nastaviti razvijati. Izvanrednim instrumentalistima iz stalnog postava njegovog banda, basisti Mauru Tolotu i bubnjaru Morenu Buttinaru, pridružili su se, tako, slovenski kolege Denis Beganovic Kiki na trombonu i Matej Kuzel na saksofonu, oduševljavajuci okupljene svojim svirackim umijecem.

Na repertoaru ovog kvinteta našle su se u prvom redu originalne skladbe karakteristicnih detaljnih aranžmana s potpisom Mikea Sponze, a skladna je glazbena prica zaokružena sasvim osobnim homageima nekim od njegovih najdražih umjetnika, velikanima B. B. Kingu, Bobu Diddleyu i Ringu Staru.



Odlicna atmosfera i hipnotizirajuca glazba mnoge su potaknuli na ples... ili bar cupkanje, njihanje ili kimanje glavom u ritmu. A glazbenici su je konstantno gradili nadahnutim izvedbama, isprepletenim notnim dijalozima, zanimljivim improvizacijama kojima je svaki od njih zasebno došao do izražaja, promjenama ritma i jacine zvuka, i to toliko intenzivno da je lider banda u jednom trenutku bio prisiljen zamijeniti žicu koja nije izdržala njegov sviracki žar!

Sponza, koji je u svojem istraživanju granica modernog bluesa kreirao i projekt Central Europe Blues Coonvention u sklopu kojega je s 35 glazbenika iz 13 zemalja tijekom posljednje tri godine snimio dvostruki album "Continental shuffle", izdan prošlog mjeseca. Medu spomenutim je glazbenicima i Boško Petrovic u jednoj od svojih posljednjih izvedbi, kojemu je Sponza i posvetio grožnjanski koncert.

Ovogodišnji Jazz is back! BP startao je na najbolji moguci nacin i nastavit ce se sve do 4. kolovoza. Sinoc (nedjelja) je u programu bio završni koncert radionice Ethno Croatia, veceras je na redu Elvis Stanic Ex Tempore Project, sutra HGM - Ethno Croatia, a u srijedu nastupa Bruno Krajcar Band. Detalje o festivalu moguce je procitati na Internet stranici www.jazzisbackbp.com.  (Kristina FLEGAR; Snimio Goran KOVACEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter