Jazz is Back!: David Helbock i Luis Bonilla Quintet

Pijanist David Helbock
Pijanist David Helbock

Sinoćnji koncert austrijskog pijanista Davida Helbocka na grožnjanskom Balwan Cityju u sklopu festivala Jazz is Back! BP predstavio je nešto drukčije viđenje jazza.

Naime, ovaj je pijanist u svom solo nastupu u potpunosti razložio formu jazza, ali i predstavio raznolike mogućnosti sviranja klavira, te ga je osim kao melodijski instrument, koristio kao udaraljke – repetitivnim ritmičkim ponavljanjem jednog tona ili pak doslovnim udaranjem palicom po klavijaturi, a ritam je držao i uz pomoć posebno namještene bubnjarske pedale kojom je udarao po woodblocku.

Također, zvuk klavira dovodio je na momente do neprepoznatljivosti uz pomoć raznih elektronskih efekata, te je u potpunosti rastvorio kako glazbenu formu skladbi tako i poimanje mogućnosti sviranja klavira. A na repertoaru je pak predstavio svoje autorske skladbe poput «How Many Miles to Corea» ili pak intrigantnih obrada, poput Princeove «Alphabet Street».

U drugom dijelu koncerta nastupio je Luis Bonilla Quintet, kojeg uz trombonista Bonillu čine još saksofonist Karlheinz Miklin i njegov sin, bubnjar Karlheinz Miklin Junior, zatim pijanist Neven Frangeš i kontrabasist Ewald Oberleitner.

Izveli su dinamičan repertoar jazz standarda poput «Stella by Starlight» i «Yesterdays» te autorske skladbe Luisa Bonille «Closer Still» i «Elis», a odličnom izvedbom i brojnim improviziranim solo dionicama izmamili su duge aplauze od publike. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter